Verplaats u in de kandidaat

22-09-2022

Door het grote personeelstekort hebben organisaties niet meer de luxepositie om te kiezen uit soms wel honderd kandidaten voor één vacature. Het zijn nu de sollicitanten die het voor het kiezen hebben. Om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te binden, helpt het om op elk moment in het proces te denken vanuit de kandidaat.

Duidelijkheid, eerlijkheid en communicatie

Een sollicitatieproces kost veel tijd. Voor het succesvol werven en aannemen van nieuwe werknemers moet de HR-professional zich bij alle onderdelen van het sollicitatieproces afvragen wat de kandidaat wil weten. De belangrijkste uitgangspunten daarbij zijn duidelijkheid, eerlijkheid en goede communicatie over zowel de functie en de organisatie. Onderstaande vragen en tips kunnen helpen om op elk moment in het proces vanuit de kandidaat te denken:

  • Wie zoeken ze? Begin elk wervingsproces met een goed gesprek met de leidinggevende die de vacature heeft. Om vragen van kandidaten goed te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om helder te hebben wie men zoekt.
  • Is het iets voor mij? Denk goed na over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals flexibele werktijden of een thuiswerkvergoeding) die de organisatie kan bieden.
  • Wil ik daar werken? Om over te brengen hoe het voelt om bij een organisatie te werken, kan het interessant zijn om een kijkje te geven in de keuken. Laat bijvoorbeeld een video maken van de plek waar de sollicitant komt te werken en van de toekomstige collega’s.
  • Hoe kan ik reageren? Bedenk en regel bij wie sollicitanten terechtkunnen met vragen over de vacature. Dat kan tegenwoordig zelfs via WhatsApp.
  • Hoe ziet het sollicitatieproces eruit? Benoem alle stappen. Voor een sollicitant is niets zo vervelend als solliciteren op een vacature en vervolgens een lange tijd niets horen. Ook een onverwachte uitnodiging voor een assessment zal de sollicitant niet op prijs stellen.
  • Hoe en waar vindt het sollicitatiegesprek plaats? Het is wel zo vriendelijk om bij een uitnodiging meerdere data voor het gesprek te geven. Check ook welke vorm de voorkeur heeft: online of op locatie. Laat ook weten met wie de kandidaat het gesprek heeft en geef aan wat de rol van de gesprekspartners is.
  • Wanneer krijg ik een reactie? De manier waarop een afwijzing wordt gecommuniceerd, zegt ook heel veel over een organisatie. Kandidaten willen meestal weten waarom ze niet zijn geselecteerd. Geef ze schriftelijk of telefonisch hierover een uitleg. Houd de organisatie het liever bij een algemenere afwijzing? Geef de sollicitant in elk geval de mogelijkheid om te bellen voor een persoonlijke toelichting.

Wanneer krijg ik een reactie? De manier waarop een afwijzing wordt gecommuniceerd, zegt ook heel veel over een organisatie. Kandidaten willen meestal weten waarom ze niet zijn geselecteerd. Geef ze schriftelijk of telefonisch hierover een uitleg. Houd de organisatie het liever bij een algemenere afwijzing? Geef de sollicitant in elk geval de mogelijkheid om te bellen voor een persoonlijke toelichting.