Goed luisteren is een kunst

18-11-2021

Echt goed luisteren, goede vragen stellen en het geven van feedback zijn lastiger dan men in eerste instantie denkt. Dit zijn vaardigheden die niet iedereen bezit. In dit artikel volgen een aantal handige tips waarmee cruciale gesprekstechnieken zijn bij te schaven.

Soorten vragen

Misschien heeft een leidinggevende na een beoordelings- of functioneringsgesprek het gevoel dat hij geen heldere, eerlijke antwoorden heeft gekregen op zijn vragen. Een werknemer kan de plank ook volledig misslaan omdat hij zijn leidinggevende niet goed heeft begrepen. Het is dan hoog tijd om iets te doen aan de gesprekstechnieken. Om te beginnen is het goed om te weten dat er diverse soorten vragen zijn: open, gesloten, suggestieve en controlevragen. Elk soort vraag heeft zijn eigen effect.

Leren luisteren

Er is maar een kleine groep mensen die van nature goed kan luisteren. Voor de meeste mensen is luisteren een vaardigheid die voor verbetering vatbaar is. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Zorg voor zelfinzicht. Ben ik een geboren luisteraar? Of moet ik mezelf vóór en tijdens ieder gesprek even herinneren aan het belang van dit punt?
  • Neem de tijd. Geef ik de ander het gevoel dat ik tijd voor hem neem? Als men dat doet, zal de ander eerder bereid zijn een open gesprek aan te gaan. Dit wordt nog versterkt als men altijd de ander laat uitspreken.
  • Laat merken dat er wordt geluisterd. Laat ik de ander daadwerkelijk merken dat ik naar hem luister? Dit signaal afgeven kan zowel verbaal als non-verbaal. Bij verbaal gedrag reageert men op wat de ander heeft verteld. Denk bijvoorbeeld aan het samenvatten van zijn woorden en het herhalen van de belangrijkste elementen. Bij non-verbaal gedrag gaat het om de lichaamstaal. Die bepaalt ruim de helft van de communicatie tussen mensen. Als de ene persoon aan het woord is, kan de andere hem door middel van bijvoorbeeld knikken en aankijken laten merken dat hij aandachtig luistert.