Hulpmiddelen bij presentatie aan kleine groepen

28-01-2021

Geeft u binnenkort een presentatie aan een kleine groep? Dan kunt u in plaats van of als aanvulling op uw PowerPoint presentatie ook gebruikmaken van een flip-over of een whiteboard. Beide hebben hetzelfde doel: het publiek voorzien van beeld. U doet dit op een authentieke manier die uw presentatie persoonlijker maakt. Maar ook zo’n intieme presentatie vergt een goede voorbereiding.

Presenteren met een flip-over

Zowel de flip-over als het whiteboard is bedoeld voor kleinere gezelschappen in bijvoorbeeld een vergadering of training. Deelnemers kunnen dan prima lezen wat u opschrijft. Hoe meer mensen in de zaal, hoe moeilijker het zal worden. Een groot voordeel van de flip-over is dat u deze overal in de ruimte kunt plaatsen. U kunt deze dichterbij zetten als u hem gebruikt en later weer wegzetten. Kiest u voor een flip-over, volg dan deze tips en bespaar uzelf tijd:

  • Bereid uzelf goed voor en schrijf  vooraf al even op het bord.
  • Houd de voorste pagina leeg en schrijf vooraf op de pagina’s erna de informatie die u tijdens uw presentatie wilt laten zien.
  • Gebruik dikke permanent markers , zodat uw tekst of tekening goed zichtbaar is voor het publiek. Controleer ze vooraf, zodat u zeker weet dat ze het  doen. Neem eigen stiften mee als back-up.
  • Heeft u de pagina met (aan)tekeningen niet meer nodig? Sla deze dan om, zodat hij geen afleidende factor vormt.


Denk ook aan het whiteboard

Een whiteboard hangt in de meeste vergaderzalen aan de muur. Zet de stoelen daarom zo neer dat het bord goed zichtbaar is voor alle aanwezigen. Het is verstandig om rekening te houden met de specifieke kenmerken van een whiteboard:

  • Bepaal vooraf wat u op het bord wilt schrijven. Schrijf dit bijvoorbeeld op een showkaartje dat u bij u kunt houden. Hierdoor vergeet u niets en schrijft u  zonder fouten.
  • Begin met een schoon bord of met een welkomsttekst. Al voordat u start met uw presentatie, hebben de aanwezigen alles op het bord gelezen. Hiermee hebben zij een sprint getrokken; zij lopen voor op de informatie die u wilt geven.
  • U kunt alleen met een speciale stift op een whiteboard  schrijven. Gebruikt u een stift die niet speciaal voor een whiteboard is gemaakt, dan kunt u dit niet gemakkelijk wegvegen. Wilt u er zeker van zijn dat de stiften het naar behoren doen, neem ze dan zelf mee. Controleer ze voordat u ze gaat gebruiken.
  • Schrijf niet te veel op. Wees spaarzaam met informatie. Hoe voller het bord, hoe groter de afleiding. Wees u hiervan bewust.
  • Schrijf zo leesbaar en overzichtelijk mogelijk: groot en recht. Zo kunnen ook de mensen achterin uw steekwoorden lezen.
  • Blijf in contact met het publiek. Als u één van de borden wilt gebruiken tijdens het brainstormen, kunt u de antwoorden of score laten noteren door een vrijwilliger uit het publiek. Hierdoor houdt u het contact met de zaal.

Let op: u kunt op elk moment alles opschrijven wat u maar wilt. Op het publiek kan dit echter overkomen alsof u opschrijft wat er in u opkomt. Houd ook hier rekening mee!