Hulpmiddelen voor een geslaagde presentatie

10-12-2020

De inzet van een visueel hulpmiddel tijdens een presentatie of pitch helpt uw publiek om de inhoud beter te onthouden. U brengt namelijk twee zintuigen samen: gehoor en zicht. Maar voordat u bepaalt welk hulpmiddel u inzet, is het goed om te beseffen dat dit een afleidende factor in uw presentatie kan zijn. Denk daarom van tevoren na over hoe u het hulpmiddel het beste kunt inzetten. Het hulpmiddel moet immers vóór u werken in plaats van tegen u.

Doel van hulpmiddelen

Wilt u bij uw presentatie gebruik maken van hulpmiddelen? Vraag uzelf dan eerst af waarom u uw verhaal wilt ondersteunen met bijvoorbeeld een afbeelding, tekst of grafiek. Gebruik het hulpmiddel nooit om de inhoud te onthouden: als u letterlijk de inhoud van het ‘programma’ gaat oplezen, leest het publiek woord voor woord met u mee. Ze luisteren (on)bewust niet meer naar u. Behoud daarnaast altijd de originele volgorde en blijf altijd in contact met uw toehoorders.

Voordelen van presentatieprogramma’s

Een visueel programma zoals PowerPoint kan uw verhaal versterken, omdat u de toehoorders zowel visueel als auditief prikkelt. Dit programma brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • U kunt een presentatie opstellen die past binnen de huisstijl van uw organisatie. Denk aan de specifieke kleuren, lettertypes en het logo van uw organisatie. Dit zorgt voor eenheid. Ook vergroot u hiermee de kans dat degenen die uw organisatie nog niet kenden, de naam beter onthouden.
  • U kunt eigen media verwerken in de presentatie. Denk aan een video die u met één druk op de knop kunt afspelen.
  • U kunt de levendigheid vergroten. Een presentatie kan na verloop van tijd eentonig en langdradig worden voor het publiek. Door de afwisseling die uw animatie biedt, houdt u langer de aandacht van het publiek vast.


Nadelen van presentatieprogramma’s

Een presentatie kan ook afleiden van uw verhaal. Neem daarom onderstaande punten mee in uw overweging om wel of juist niet ondersteuning te gebruiken:
  • Een goede presentatie maken kost tijd.
  • Het programma werkt niet naar behoren. Tijdens een storing waarbij de computer of het programma vastloopt, kunt u als spreker weinig doen. Zorg dus voor een back-upplan.
  • Vertrouwen op de techniek. Geeft u een presentatie op een andere locatie, dan moet u rekening houden met andermans apparatuur. Die kan anders werken dan de uwe of er kunnen bepaalde onderdelen kapot zijn.


Een goede voorbereiding is het halve werk

Als u kiest voor een presentatieprogramma, moet u kunnen vertrouwen op de techniek. Daarom is het goed om van tevoren uw presentatie te testen. Controleer vooraf het volgende:  

  • Kunt u de presentatie vanaf elke stoel goed zien? Gebruikt u geluid, omdat u een video, muziek of een geluidsfragment wilt afspelen? Is het beeld scherp? Is het scherm overbelicht?
  • Zorg voor voldoende contrast.
  • Gebruik een afstandsbediening.
  • Kwaliteit van foto’s. De afbeeldingen die u gebruikt, worden vergroot geprojecteerd. Gebruik daarom foto’s van een hoge kwaliteit.
  • Steekwoorden noteren. Laat niet uw hele inhoud zien aan het publiek in uw visuele presentatie. Schrijf steekwoorden op, die het publiek helpen om uw inhoud te begrijpen.
  • Gebruik regelmatig een zwarte pagina als u op bepaalde momenten de PowerPointpresentatie niet nodig heeft. Hierdoor lijkt het alsof het programma even uit staat en krijgt u weer de volledige aandacht van het publiek.
  • Kopieer uw presentatie op een usb-stick zodat u een back-up bij de hand heeft. Met de back-up kunt u de presentatie gemakkelijk overzetten.

Met deze tips zorgt u ervoor dat uw presentatie goed verloopt en uw presentatie niet te veel afleidt van de boodschap die u wilt delen met uw publiek.