Valkuil omzeilen en het coachingstraject op de rails houden

26-07-2018

Een werknemer die vol goede moed aan een coachingstraject begint, kan in de loop van het traject zijn motivatie verliezen. Zowel de werknemer als de begeleider moet voorbereid zijn op deze valkuil. Er zijn drie veelvoorkomende redenen dat de moed hem in de schoenen zakt.

Drie veelvoorkomende problemen

Het is in ieder geval belangrijk om het traject geregeld te evalueren en consequent te begeleiden. Toch zijn er verschillende problemen die de kop opsteken tijdens een coachingstraject en leiden tot demotivatie. Veelvoorkomende redenen zijn:

  • Het traject duurt erg lang en de werknemer ziet niet direct resultaten.
  • De werknemer kampt met tegenslagen, waardoor hij moedeloos of gefrustreerd raakt.
  • In de loop van het traject blijkt het oorspronkelijke plan niet realistisch of blijken de voorgenomen acties en hulpmiddelen toch niet passend.

Weinig coachingstrajecten gaan van een leien dakje. Zeker bij de meer ambitieuze ontwikkelingsdoelen zijn er meestal wel tegenslagen. Dat is niet erg, bij groei horen groeipijnen en ook daar kan de werknemer van leren. Loopt hij tegen problemen aan, dan moet hij ze bespreekbaar maken. Alleen soms is het pijnlijk om aan te geven dat bepaalde zaken niet goed gaan. Toegeven dat een opleiding toch echt te hoog gegrepen is of dat hij niet goed met zijn coach overweg kan, is niet makkelijk.

Vertrouwen creƫren

De coach of begeleider moet daarom zorgen voor een sfeer van vertrouwen en veiligheid en duidelijk maken dat een coachingstraject een leerproces is, met ruimte voor fouten en problemen. Daarnaast is het de kunst om positief te blijven, ook bij tegenslagen. Het is prima om stil te staan bij tegenslagen en ervan te balen, maar daarna is het tijd om de plannen bij te stellen en weer vooruit te kijken. Er moet ook aandacht zijn voor zaken die wel goed gaan.
Tot slot is het aan de werknemer zelf om naar een oplossing te zoeken. Een werknemer die tegen problemen aanloopt, zal zich nog slechter voelen over zichzelf als een ander die voor hem moet oplossen. De kans is groot dat zijn zelfvertrouwen een flinke deuk heeft opgelopen.