Echt investeren in de wortel die werknemer wordt voorgehouden

26-07-2018

Werknemers opleiden en bijscholen is niet alleen in het belang van de werknemer zelf, ook de organisatie plukt er de vruchten van. Doorgroeimogelijkheden zorgen er namelijk voor dat werknemers gemotiveerd blijven en zich inzetten voor de organisatie. Het is hierbij belangrijk dat leidinggevenden in gesprek blijven met werknemers over hun carrièrevooruitzichten.

Op de juiste plek

Een werknemer wordt aangenomen voor een bepaalde functie en maakt gedurende zijn dienstverband een ontwikkeling door. Die ontwikkeling monitoren en regelmatig stilstaan bij de vraag of de werknemer nog op de juiste plek zit, is een factor voor een goed draaiende organisatie. Leidinggevenden kunnen hier simpelweg naar vragen tijdens functionerings- en beoordelingsgesprekken: waar ziet de werknemer zichzelf over een jaar? Kent hij zijn talenten en weet hij waar zijn kracht ligt? Sluiten die talenten aan bij de carrière die de medewerker en de leidinggevende binnen de organisatie zien? Tussentijds in gesprek gaan is net zo belangrijk. Door ook bij de koffieautomaat de motivatie en tevredenheid te peilen bij de werknemer, verlaagt de leidinggevende de drempel voor werknemers om zich uit te spreken over hun carrièrewensen.

Investeren toont vertrouwen

Uit gesprekken met de werknemer zullen investeringen voortkomen om het beste uit de werkrelatie te halen. Investeringen in cursussen, extra taken, salarisverhoging of een promotie motiveert de werknemer om zich te ontwikkelen. Het kan ook tot uitdrukking komen doordat de werknemer meer verantwoordelijkheid krijgt of mee mag denken over plannen, projecten en ideeën. Hoe dan ook zijn zulke investeringen een uiting van vertrouwen in de potentie van de werknemer.