Coaching alleen effectief als werknemer invloed heeft

22-03-2018

Werknemers kunnen effectiever en efficiƫnter werken na het volgen van een coachingstraject dat gericht is op het functioneren. Ook coachingstrajecten met een ander doel zullen een positief effect hebben op de werknemer, omdat het meer inzicht geeft in zijn ontwikkeling en competenties. Toch is een coachingstraject niet geschikt voor elke situatie.

Afspraken maken

Een coachingstraject kent verschillende vormen, kan bedoeld zijn voor de individuele werknemer of een heel team en duurt enkele weken tot enkele maanden. Een paar zaken zijn wel hetzelfde. Zo stellen de werknemer en de leidinggevende vooraf de doelen vast en wordt er besproken wat de verwachtingen zijn, hoe het traject eruit gaat zien en welke coachingstechnieken de leidinggevende zal hanteren.

Verbeteren van eigen functioneren

Wanneer is coachen nu van toegevoegde waarde? Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een werknemer binnen de organisatie, bij het verbeteren van zijn functioneren, maar ook als een werknemer nieuw in dienst komt, een overstap maakt naar een nieuwe functie of andere taken gaat uitvoeren. Soms heeft coaching geen zin. Dat is het geval als een werknemer geen invloed heeft op bepaalde problemen of ontwikkelingen, omdat de oorzaak niet bij hem zelf ligt maar bij andere omstandigheden of zelfs bij de leidinggevende. In dat geval zal coaching niets oplossen.