ChatGPT kent ook zijn grenzen

21-09-2023

Artificial intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie (KI), is geen hype. Net als social media of het internet is AI hier om te blijven. Een goed voorbeeld is de inmiddels enorm populaire, zelflerende software ChatGPT die teksten kan genereren. ChatGPT kent echter zowel gevaren als kansen. Het is belangrijk om beide aspecten in overweging te nemen bij het gebruik ervan.

Implementeren in werkprocessen

ChatGPT blijkt een geweldige assistent te zijn voor professionals. Steeds meer organisaties onderzoeken dan ook of en hoe zij de mogelijkheden van het digitale hulpmiddel kunnen implementeren in hun werkprocessen. Daarmee kunnen werknemers immers simpele teksten, maar ook projectplannen, strategische concepten en innovatieve ideeën helder op papier zetten. Suggesties aandragen voor het optimaliseren van bestaande zakelijke teksten gaat ChatGPT ook goed af.

Informatiesessie

Maar de resultaten van ChatGPT zijn helaas niet altijd even betrouwbaar. Bovendien werken veel werknemers momenteel zonder regels of richtlijnen voor het gebruik van AI-tools. Als er al regels bestaan in de organisatie voor de toepassing van AI-hulpmiddelen, is vaak niet duidelijk wie daar precies gebruik van maakt, en wat daarvan het gevolg kan zijn. Regulering en handhaving voor AI is dus hard nodig. Organisaties doen er goed aan open te communiceren over het gebruik en de (kwalitatieve) uitvoer van dergelijke slimme programma’s. Een informatiesessie over (het gebruik van) ChatGPT kan een eerste stap zijn.

Wet op kunstmatige intelligentie

Het Europees Parlement (EP) keurde afgelopen 14 juni de Wet op kunstmatige intelligentie, de Artificial Intelligence Act (AI Act), goed. Deze wet moet ervoor zorgen dat kunstmatige intelligentie in de Europese Unie op een verantwoorde wijze wordt gebruikt. Sommige risicovolle systemen worden op voorhand verboden, anderen moeten aan strenge eisen voldoen. Zo moeten ze onder meer veilig, niet-discriminerend, transparant en milieuvriendelijk zijn. Daarnaast wordt een risicoanalyse verplicht en moet er altijd menselijk toezicht zijn op de systemen. In de komende maanden volgen de onderhandelingen met de Raad van de Europese Unie over de verdere invulling van de wet. Daarna volgt de implementatieperiode door de EU-lidstaten, die naar verwachting twee jaar zal duren.