Gesprek voeren met een lastige werknemer

22-06-2023

‘Lastige’ werknemers, iedere organisatie heeft ze. Collega’s vinden het altijd moeilijk om diegene te benaderen, omdat hij of zij bijvoorbeeld een kort lontje heeft, het altijd beter weet of over alles en nog wat klaagt. Een andere benadering kan echter een nieuwe opening geven. Het begint met een leggen van persoonlijk contact. Een nieuwsgierige houding en oprechte interesse doen mensen vaak toch ontdooien.

Aanspreken op gedrag

Bij het aanspreken van een lastige werknemer op zijn gedrag is het belangrijk om alle aandacht voor die persoon en het gesprek te hebben. Zo’n gesprek vindt dan ook altijd plaats onder vier ogen. Andere handige tips zijn:

  • Wees helder over het onderwerp van het gesprek en houd het bij één onderwerp.
  • Beschrijf de waarnemingen van concreet gedrag (wie, wat, waar en wanneer).
  • Probeer niet te oordelen, maar laat de ander zijn verhaal doen.
  • Sta open voor het verhaal en laat merken dat er goed wordt geluisterd. Geef dan aan waar de (persoonlijke) grenzen liggen.

Als duidelijk is welke strategie het beste werkt bij een ‘lastige’ werknemer, hebben de collega’s, de leidinggevende en de hele organisatie daar nog lang profijt van.

Wat te doen bij weerstand

Grote weerstand tegen een boodschap is te voorkomen door deze te brengen in de ik-vorm: ‘Ik zag dat je gisteren onenigheid had met een collega. Hoe kwam dat?’ Als de leidinggevende bijvoorbeeld zegt: ‘Je hebt vaak onenigheid met jouw teamleden, hoe komt dat?,’ zal de werknemer door de stelligheid waarmee de boodschap wordt gebracht eerder in de verdediging schieten. Met een ik-boodschap word begrip gekweekt voor een standpunt.