Aan de slag met Playful Work Design

01-06-2023

Uit onderzoek blijkt dat spelen de flexibiliteit van werknemers vergroot. Daarnaast zorgt het ervoor dat ze openstaan voor veranderingen en heeft het een positief effect op de bevlogenheid van werknemers. Zowel de werkgever als het personeel is dus gebaat bij het op een speelse manier uitvoeren van het werk. Men spreekt dan van ‘Playful Work Design’ (PWD).

Spelenderwijs werken

PWD verandert niets aan de inhoud van de werkzaamheden van een werknemer, maar zorgt vooral voor meer plezier bij het uitvoeren ervan. Dat kan door de taken zelf leuker, uitdagender of grappiger te maken, of door een competitie-element toe te voegen. De organisatie hoeft hiervoor niet per se iets te organiseren of in te richten, dat kunnen de werknemers zelf doen. Van belang is dat ze voldoende autonomie ervaren om er op hun eigen manier invulling aan te kunnen geven. Het helpt uiteraard wel als de leidinggevenden het goede voorbeeld geven door bijvoorbeeld:

  • veelvuldig de ‘good practices’ uit de organisatie te delen in blogs op het intranet, binnen de e-learning-omgeving of in op maat gemaakte trainingen;
  • de inrichting van de werkplek wat speelser te maken. Denk eens aan werkplekken buiten (voor dagen met mooi weer), of de gewone gele post-its vervangen door grappige post-its in de vorm van handjes en hartjes;
  •  ‘gamification’ en ‘virtual reality’ in te zetten om op een speelse manier te leren. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van traditionele trainingen in de vorm van een escaperoom.

Individueel én in een team

Werknemers kunnen PWD zo groot maken of zo klein houden als ze willen. Het is tenslotte heel persoonlijk waar mensen plezier aan beleven. Een aantal voorbeelden voor werknemers en teams:

  • Een parttimer zet elke week een andere originele out-of--office-reply aan op zijn vrije dag.
  • Een gastvrouw geeft iedere bezoeker minstens één compliment.
  • Een werknemer die veel onderweg is, probeert zo zuinig mogelijk te rijden.
  • Een team doet tijdens de wekelijkse staande vergadering bewegingsoefeningen en opent of sluit de vergadering af met een leuk muziekje of grapje.
  • Een team luidt de bel na elk succes, waarop iedereen gaat juichen. Er worden ook slingers opgehangen, waar elk succes een nieuw, eigen vlaggetje krijgt.
  • Verschillende teams binnen een organisatie voeren een wedstrijd op behaalde successen en de snelheid van het uitvoeren van bepaalde taken.

Een organisatie die écht anders wil kijken naar en denken over de manier waarop werk uitgevoerd kan worden, doet er goed aan om een externe partij in te schakelen die in PWD gespecialiseerd is. De organisatie leert dan anders naar situaties te kijken en nieuwe, verfrissende manieren van werken ontdekken.