Leidinggevenden aan ambitieuze dertigers

01-12-2022

Werknemers in de ambitiefase willen alles uit het leven halen en doen heel veel tegelijk. Ze willen niet alleen op het werk doorgroeien, ook in hun privéleven hebben ze heel veel ambities: trouwen, kinderen, een eigen huis, hobby’s, vrienden, noem maar op. Alles moet ook nog eens evenveel tijd en aandacht krijgen. Deze werknemers helpen om keuzes te maken is de allerbelangrijkste uitdaging voor een leidinggevende.

Dertigersdilemma

Werknemers in de ambitiefase zullen op het eerste gezicht alles uitstekend op orde hebben. Het probleem is het knagende gevoel dat een andere keuze op allerlei gebieden (zowel op privé als professionele vlak) mogelijk tot een nóg mooier leven zou kunnen leiden. Daar kan niet iedereen even goed mee omgaan. Keuzestress, faalangst en andere mentale problemen, inclusief burn-out, komen dan ook regelmatig voor bij deze groep. Uit cijfers van het CBS blijkt dat stress in deze levensfase vaker voorkomt dan in welke andere categorie dan ook.

Ondersteunen

Het is de taak van de leidinggevende om de werknemers die zich in de ambitiefase bevinden te helpen om niet ‘én-én-én-én’ te blijven doen. Wat hierbij helpt is:

  • Werknemers ondersteunen bij het maken én accepteren van keuzes.
  • Werknemers ondersteunen bij het vinden van de werk-privébalans.
  • Werknemers ondersteunen bij het juiste ambitieniveau. Niet alles hoeft perfect, goed is in veel gevallen goed genoeg.
  • Werknemers fit en vitaal houden door een gezonde levensstijl te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van ruimte voor ontspanning en rust, zoals, meditatie, yoga, maar bijvoorbeeld ook het inzetten van een mental coach.
  • Werknemers de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen, zowel vakinhoudelijk als op het gebied van vaardigheden en de manier waarop ze in het leven staan.

De werknemers in deze levensfase leren nog graag en veel. Ze realiseren zich ook dat dit in veel gevallen nog noodzakelijk is om verdere stappen in hun ontwikkeling te kunnen maken.