Inwerkplan voor nieuwe werknemer

02-06-2022

Het inwerken van een nieuwe werknemer is net zo belangrijk als het werving- en selectietraject. Het is dan ook van groot belang om een duidelijk inwerkplan op te stellen. Als de leidinggevende een plan maakt voor de lange(re) termijn, is het voor de werknemer meteen duidelijk welke doelen hij binnen welke periode moet behalen.

Eerste werkdag

Hoe eerder en hoe beter een nieuwe werknemer is ingewerkt, hoe sneller hij goed functioneert. Om die reden moet de werknemer op zijn eerste werkdag al beschikken over de juiste documenten voor zijn werkzaamheden, inclusief het bedrijfsreglement en het arbobeleid. Ook een goed ingerichte werkplek, inclusief een werkend e-mailadres en telefoontoestel zijn noodzakelijk. Zaken als toegang tot intranet en een sleutel voor kantoor mogen hierbij ook niet over het hoofd worden gezien. Daarnaast moet de werknemer zo snel mogelijk kunnen deelnemen aan noodzakelijke (software)cursussen. Door dit soort zaken goed te regelen, weet de nieuwe werknemer waar hij aan toe is, wat hij kan verwachten en hoe hij zo snel mogelijk zelfstandig aan de slag kan.

Kennismaking

De leidinggevende moet er ook voor zorgen dat de nieuwe werknemer de juiste mensen leert kennen. Dit moet niet beperkt blijven tot een oppervlakkig voorstelrondje op kantoor. Voor de directe collega's van de nieuwe werknemer moeten hiervoor afspraken ingepland worden. Daarnaast is een officiƫle aankondiging binnen de organisatie wel zo netjes. Een goede aanpak van de inwerkperiode vergroot de kans dat nieuwe werknemer goed functioneert en in dienst wil blijven.