Van teamlid naar teamleider

24-03-2022

Het leveren van uitstekend werk kan op verschillende manieren worden beloond. De werknemer krijgt bijvoorbeeld meer salaris en/of meer vrijheden, maar hij kan ook het aanbod krijgen om leiding te geven aan zijn voormalige collega’s. Dit gaat echter niet altijd van een leien dakje. Voor welke valkuilen moet deze werknemer vooral uitkijken?

Goede voorbereiding

Het feit dat een werknemer bovengemiddeld presteert wil nog niet zeggen dat hij net zo veel talent heeft voor leidinggeven. Misschien heeft hij de neiging om collega’s voor te trekken waarmee hij een goede band mee heeft, of de goedkeuring van anderen te zoeken. Zowel de werkgever als de onervaren teamleider realiseren zich vaak niet dat een goede voorbereiding noodzakelijk is. Een oudere, ervaren manager, die zelf met dit bijltje heeft gehakt, kan voor goede begeleiding en coaching zorgen.

Begeleiding en coaching

Bij het managementvak horen vaardigheden die de beginnende manager nog moet leren. Als het goed is, heeft hij al wat managementboeken gelezen, maar dat is niet voldoende. Een ervaren coach of senior manager zal hem stap voor stap moeten begeleiden, zodat hij een krachtige start kan maken. Denk hierbij aan:

  • Een-op-een coachingssessies, waarbij de coach samen met de nieuwe manager competenties oefent, zoals argumentatie, overtuigingskracht, mensen meenemen in een traject en het doorgronden van de teamdynamiek en hierop anticiperen. Het is raadzaam om ruim een maand voordat de werknemer zijn nieuwe functie gaat bekleden hiermee te starten.
  • De eerste maanden minstens één keer per week samen met de nieuweling de lopende zaken doornemen. Welke beslissingen liggen op tafel? Welke teamleden hebben extra aandacht nodig? En hoe wil de nieuwe manager deze kwesties oplossen?
  • Het voeren van intensieve kennismakingsgesprekken. Dit kan bij teamleden bijdragen aan het gevoel dat ze zich gehoord en gezien voelen. Wat zijn hun drijfveren, interesses en achtergronden? Dat legt een basis voor vertrouwen.
  • De houding van de nieuwe manager. Ook hiervoor geldt ‘oefening baart kunst’. De nieuwe manager krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Het is zijn taak om te zorgen voor een productieve, prettige werksfeer. En dat doet hij door het goede voorbeeld te geven.