Werk aan uw non-verbale communicatie

12-11-2020

Bent u zich bewust van uw lichaamstaal als u een gesprek voert, een idee pitcht of een presentatie geeft? Elke beweging of houding van uw lichaam geeft een boodschap af. Komt deze non-verbale communicatie niet overeen met wat u zegt, dan ontvangt het publiek de informatie die u probeert te delen minder goed. Wilt u werken aan uw presentatieskills? Doe dan uw voordeel met onderstaande tips.

Wat zegt uw lichaamstaal?

Mensen zijn zich er niet altijd van bewust dat hun verbale en non-verbale communicatie elkaar tegenspreken. U kunt het ook niet altijd helpen, omdat het lichaam soms sneller reageert dan u wilt. Van een tegenovergestelde verbale en non-verbale communicatie krijgen uw toehoorders wel direct een ongemakkelijk gevoel. Alsof u iets achterhoudt of alsof u de inhoud van uw presentatie niet goed genoeg kent. Dit is hoe u op het publiek overkomt; dat hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Met deze tips versterkt u automatisch wat u in een gesprek, presentatie of pitch wilt delen.

Open of gesloten houding

Let om te beginnen op uw houding. De bekendste houdingen zijn de open houding en de gesloten houding. Bij een open houding staat u in een prettige houding. De armen hangen naast het lichaam of zijn in een actiemodus. De handen zijn ontspannen en los van elkaar. De schouders staan in een natuurlijke stand en op voldoende afstand van het gezicht. Het gezicht is ontspannen en kan soepel meebewegen met de emotie van het onderwerp.

Met een gesloten houding wordt uw lichaam een factor die afleidt van de inhoud. Hierdoor verliest uw boodschap haar waarde. U staat dan misschien onbewust ineens in elkaar gezakt met uw handen in de broekzakken, kijkt regelmatig weg en het gezicht houdt langere tijd dezelfde uitdrukking. Denk aan fronsende wenkbrauwen, naar boven gerichte ogen of gespannen lippen.

Voorkom afleidende bewegingen

Niet alleen de houding van uw lichaam is belangrijk, maar ook de bewegingen die u maakt. Deze spreken in combinatie met uw houding samen de taal van uw lichaam. Daarmee kunt u uw boodschap versterken of kan uw lichaam een factor zijn die juist afleidt van de boodschap. Voorbeelden van afleidende bewegingen zijn:
  • met uw handen door uw haar gaan;
  • friemelen aan uw kleding;
  • op uw nagels bijten;
  • handen in uw broekzakken steken;
  • slenteren over het podium.


Versterk uw boodschap met gebaren

Ook gebaren kunnen uw boodschap versterken als u ze inzet om op bepaalde woorden accenten te leggen. Als u bijvoorbeeld uw vuisten laat zien op het moment dat u de ander zelfvertrouwen wilt geven, zegt dit gebaar dat u erin gelooft en dat u samen de strijd aangaat om dit resultaat te behalen.

Naast versterkende zijn er ook ontkrachtende gebaren. Wijst u bijvoorbeeld in de richting van een willekeurig persoon, dan kunt u agressief overkomen. Wijst u naar een voorwerp, dan kan iemand dit zien als een gedwongen taak of actie, zonder dat u dit zo heeft bedoeld. Wees u ervan bewust dat gebaren iets zeggen over uw non-verbale communicatie. Ook al weet de persoon naar wie u dit gebaar maakt wat u hiermee bedoelt, dan nog blijft het de vraag of de andere aanwezigen het ook begrijpen.