Denk ook aan het sociale aspect van thuiswerken

16-04-2020

Nu door de coronapandemie veel werknemers thuiswerken, moeten managers leidinggeven op afstand. Dat brengt nogal wat uitdagingen met zich mee. Want hoe houdt hij zicht op het functioneren? Moeten de werknemers continu updates geven of laat hij ze wat vrijer? En hoe verloopt de communicatie? Vooral dat laatste verdient nu meer aandacht. Langdurig thuiswerken kan werknemers het gevoel geven ongestructureerd te werken en geïsoleerd te zijn.

Werktijden vastleggen in agenda

Maak om te beginnen concrete afspraken over werktijden. Wilt u controleren of de werknemers zich aan de afgesproken werktijden houden? Dan kan uw organisatie bijvoorbeeld een chatsysteem waarop een werknemer moet inloggen bij aanvang van het werk, zodat hij altijd beschikbaar is voor overleg. Met veel thuiswerkers is het ook aan te raden om gebruik te maken van een openbare, gezamenlijke agenda. De werknemers kunnen daarin invullen of en waar ze welke dag werken. Werknemers die thuiswerken, willen nog wel eens ’s avonds de werklaptop openklappen om nog even wat werk te verzetten. Maak duidelijk dat ze het recht hebben om op bepaalde momenten onbereikbaar te zijn en dat ontspanning hen helpt om goed te blijven functioneren.

Kijk naar de behaalde resultaten

Werktijden zijn niet in alle functies even belangrijk. Als werknemers bijvoorbeeld per stuk worden betaald door thuis inpakwerk te doen of door een rapport te schrijven, is een prikklok niet nodig. In dit soort gevallen is het beter om afspraken te maken over de resultaten die de werknemers moeten behalen in plaats van over hoeveel uur ze moeten werken.

Overleggen, maar ook borrelen op afstand

Een gevoel van eenzaamheid maakt werknemers minder gemotiveerd en minder productief. Daarom is het belangrijk om te blijven communiceren met de werknemers. En niet alleen per mail. Energie steken in een prettige communicatie is zeker nu belangrijk. Met deze tips houdt de manager het moreel op de thuiswerkvloer hoog:

  • Speek de werknemers regelmatig. Las hiervoor overlegmomenten in. Dat hoeft niet altijd op kantoor te gebeuren; het kan via e-mail, telefoon of videoconferencing.
  • Toon begrip voor werknemers met kinderen die noodgedwongen thuis zijn. Dat zal impact hebben op de productiviteit.
  • Houd het teamgevoel vast, bijvoorbeeld door via een speciale chatgroep alsnog de vrijdagmiddagborrel te laten doorgaan. Vier nog steeds de verjaardagen en biedt ruimte voor grappen en kletspraatjes.