Eerste maand na uitval cruciaal voor herstel van burn-out

28-11-2019

Bedrijfsartsen kiezen voor een andere aanpak als het gaat om burn-outs. Ook hun advies aan werkgevers is veranderd. Er is nu dankzij nieuwe wetenschappelijke inzichten meer aandacht voor de eerste maand na uitval. In de richtlijn voor psychische problemen staat er nu duidelijk beschreven dat de werknemer dan tot rust moeten komen.

Uitgevallen werknemer met rust lasten

De werkgever en de uitgevallen werknemer hielden tot voor kort nog op wekelijkse basis contact. Dit was ingegeven door de angst dat het verzuim veel langer zou gaan duren als er afstand ontstond tussen werknemer en de werksituatie. Dat is volkomen begrijpelijk. Een zieke werknemer kost de werkgever immers veel geld. Uit cijfers van CBS, TNO en Arboned blijkt dat burn-outs het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks € 1,8 miljard kosten. De kosten van een burn-out kunnen afhankelijk van de functie ‒ zelfs als uw organisatie verzekerd is ‒ al gauw oplopen tot een paar ton per werknemer. De meest recente wetenschappelijke inzichten zeggen nu dat de werknemer de eerste maand na de uitval juist nodig heeft om tot rust te komen. De werknemer zit in een crisis: hij kan niet helder nadenken, slaapt en piekert zich suf én er komt vaak ook depressie bij kijken. Contact met het werk maakt de druk dan juist te hoog.

Positieve en praktische benadering

Een andere verandering in de aanpak van bedrijfsartsen is de positievere benadering. Ze kijken minder naar de oorzaken van de burn-out, en dus ook minder naar zaken die mis zijn gegaan. In plaats daarvan staat de toekomst en wat de werknemer zelf kan doen om daar naartoe te werken centraal. Volgens de Vereniging van Bedrijfsartsen (NVAB) stimuleert een oplossingsgerichte aanpak de eigen regie van de uitgevallen werknemer, wat ook bijdraagt aan zijn herstel.