Minder korting op collectieve zorgverzekering

14-11-2019

Veel werknemers maken via hun werkgever gebruik van een collectieve zorgverzekering. Zo’n collectieve regeling biedt een korting op de zorgpremie en is daardoor een interessante arbeidsvoorwaarde. Heeft uw organisatie zo’n collectieve verzekering geregeld voor het personeel? Informeer hen dan over de veranderingen die eraan zitten te komen, zodat zij een weloverwogen besluit kunnen nemen over het wel of niet voortzetten van hun deelname aan het collectief.

Pak die premiekorting zolang het kan

Met een collectieve zorgverzekering hebben werknemers de mogelijkheid om hun zorgverzekering via uw organisatie collectief af te sluiten. Veel werknemers kiezen hier ook daadwerkelijk voor. De populariteit is vooral te danken aan de korting die verzekeraars bij een collectieve zorgverzekering aanbieden. Voor de korting op de basisverzekering is een maximum vastgelegd, namelijk 10%. Toch is die 10% niet de standaardkorting die verzekeraars hanteren. De gemiddelde collectiviteitskorting bedraagt nu ongeveer 7,5%. Dit gaat per 1 januari 2020 nog verder omlaag.

Specifieke zorgafspraken maken met verzekeraar

Eén van de ideeën achter collectieve verzekeren is de mogelijkheid voor werkgevers om met de verzekeraar specifieke zorgafspraken te maken voor de mensen die deelnemen aan het collectief. Deze groep verzekerden kunnen gezamenlijk bepaalde behoeften hebben, waar de verzekeraar de verzekering op aanpast. Met preventie kan de verzekeraar de schadelast beperken. Toch blijkt in de praktijk dat de collectieve zorgverzekeringen vaak inhoudelijk weinig verschillen van individuele zorgverzekeringen. Bovendien betalen (individueel) verzekerden in veel gevallen indirect de premiekorting van collectief verzekerden doordat de verzekeraar de korting compenseert door een algemene premieopslag voor álle verzekerden.

Halvering premiekorting én premieopslag

Omdat de collectieve zorgverzekeringen niet aan de verwachtingen van het kabinet voldoen, wordt het maximale kortingspercentage per 1 januari 2020 gehalveerd. Heeft uw organisatie een collectieve regeling voor werknemers, dan krijgen zij dus per 1 januari 2020 nog maximaal 5% korting. Het kabinet verwacht dat de financiële gevolgen voor verzekerden beperkt zullen zijn. De korting op de premie gaat weliswaar omlaag, maar dat geldt evengoed voor de premieopslag. Daarnaast moeten zorgverzekeraars en werkgevers vóór 1 januari 2020 hun contracten voor de collectieve zorgverzekeringen aanpassen. Het belang van zorginhoudelijke afspraken in de collectieve zorgverzekeringen wordt voor verzekeraars dus groter doordat de verschillen tussen de premies bij collectiviteiten en individuele zorgverzekeringen kleiner worden. Als de collectieve zorgverzekeringen na de wijziging onvoldoende meerwaarde blijven bieden, wordt de korting mogelijk afgeschaft, zo heeft de minister Bruins van Medische Zorg en Sport aangegeven.