Luisteren misschien wel het belangrijkste onderdeel van gespreksvaardigheden

06-06-2019

Coaching bestaat vooral uit gesprekken voeren. Een coach moet daarom over uitstekende gespreksvaardigheden beschikken. Het belangrijkste onderdeel is niet zozeer het praten zelf, maar het luisteren. Dat gaat verder dan simpelweg de verhalen aanhoren, het gaat om actief en gericht luisteren.

Luisteren laten zien

De kunst van goed luisteren is horen en begrijpen. De coach moet aan de ander laten merken dat hij hem hoort en begrijpt. Dit kan hij op diverse manieren doen:

  • Gezichtsuitdrukking en gebaren maken duidelijk dat de coach de werknemer begrijpt. Vertelt de gecoachte bijvoorbeeld over de verwerking van het overlijden van zijn moeder, dan is het goed als de gezichtsuitdrukking van de coach zijn medeleven weergeeft. Kleine gebaren zoals knikken geven ook weer dat hij de werknemer begrijpt.
  • Een coach doet er goed aan om verbaal te luisteren. Dat varieert van korte reacties, zoals ‘o ja?’ en ‘hm-hm’ tot het herhalen van enkele woorden. Ook op de juiste momenten zwijgen is belangrijk. Dit geeft de coach de ruimte om na te denken over wat de werknemer zegt en het geeft de werknemer meteen de kans om hetzelfde te doen.
  • De coach kan met zijn houding non-verbaal uitdrukken dat hij echt luistert naar de werknemer. Hij richt zich tot de werknemer en kijkt hem aan, maar niet te strak. Zijn houding is actief: als hij onderuitgezakt in zijn stoel hangt, drukt dat bepaald geen interesse uit.
  • Af en toe vat de coach samen of parafraseert hij wat de werknemer zegt. Zo kan de coach controleren of hij en de werknemer elkaar echt begrijpen.


Open vragen stellen

Een belangrijke manier om de werknemer op nieuwe manieren of over andere zaken te laten nadenken, is door hem vragen te stellen. Bij coaching passen vooral open vragen, zodat de werknemer echt moet nadenken over een antwoord.