Input van leidinggevenden zorgt voor effectieve incompanytraining

07-03-2019

Met een incompanytraining kan een organisatie een lesprogramma ontwikkelen dat precies aansluit op de behoeften van de organisatie en de werknemers. Met input van leidinggevenden voor de externe trainer vergroot de werkgever bovendien het rendement van de training.

Opleidingsbehoeften peilen

Voorafgaand aan de training stelt de werkgever, samen met leidinggevenden, de leerdoelen vast en zet hij deze af tegen wat de werknemers al kennen en kunnen. Het is belangrijk om van tevoren vast te stellen wat werknemers aan het eind van de incompanytraining moeten weten, want deze opleidingsbehoeften vormen de basis voor concrete leerdoelen. Hierop kan de trainer bepalen welke lesmethode het beste past en of hiervoor hulpmiddelen nodig zijn. Vraag leidinggevenden ook om een aantal veelvoorkomende praktijksituaties te verzamelen, wat de training nog relevanter maakt.

Tijdig informeren

Is er eenmaal een opzetje voor het lesprogramma, dan is het verstandig om één of meerdere leidinggevenden opnieuw om hun mening te vragen voor de training van start gaat. Het is zonde van de tijd en energie als de inhoud of aanpak van het lesprogramma onvoldoende recht doet aan de leerdoelen. Door tijdig feedback te vragen, kan de trainer bovendien eenvoudig de opzet van de cursus bijstellen. Omdat de training uiteindelijk is bedoeld voor de werknemers moeten zij tijdig op de hoogte worden gesteld over de cursus. Niet alleen over de inhoud, maar ook over het aanmeldproces en wat zij eventueel moeten voorbereiden. Op die manier is de kans groter dat de training rendement oplevert en alle betrokkenen er tevreden op kunnen terugkijken.