Spelenderwijs de productiviteit opschroeven

30-11-2018

Een werknemer die wel eens een spelletje speelt op het werk is niet per definitie lui of onproductief. Het spelen van een (computer)spel maakt zelfs productiever, het kan het geheugen trainen en helpen de focus terug te krijgen. Sterker nog, spellen kunnen ook ingezet worden om werknemers te laten oefenen met een echte werksituatie.

Geheugen verbeteren

Met tijd-gerelateerde games en geheugentrainers kunnen werknemers op een eenvoudige manier werken aan vaardigheden zoals focus, verwerkingssnelheid en cognitieve flexibiliteit. Dit wordt vooral gestimuleerd bij spellen met een competitief element of waar tijdsdruk onderdeel is van het spel. Tussendoor een spelletje doen, kan werknemers bovendien een welverdiende pauze geven van het oplossen van een lastig vraagstuk. Daarna komen zelfs vaak de beste idee├źn naar boven. In sommige branches worden spellen ingezet om werknemers te laten oefenen met bijvoorbeeld een bepaalde (stressvolle) situatie. Denk aan een spel waarin een arts snelle beslissingen moet nemen en  medische handelingen moet verrichten op een eerstehulpafdeling.

Een uitlaatklep

Een laagdrempelige manier om werknemers spelenderwijs productiever te laten werken, is het neerzetten van een tafelvoetbaltafel of tafeltennistafel voor tijdens de pauzes. Het is vermaak, maar ook een uitlaatklep. Na een intensief potje zijn werknemers weer helemaal alert voor de rest van de werkdag.