Te weinig uitdaging kan leiden tot uitval werknemer

02-11-2018

Tijd vrijmaken voor de intensieve begeleiding van een werknemer lukt niet altijd. Dat is zonde, zeker als een werknemer niet verder kan in zijn werk. Niet omdat de werkzaamheden te lastig, maar juist te simpel zijn. In het ergste geval leidt de verveling zelfs tot uitval van de werknemer.

Voldoende prikkels nodig

Als het werk te eenvoudig of te eenzijdig is, of omdat er gewoonweg te weinig te doen is, krijgen werknemers niet de prikkels die ze nodig hebben om goed te presteren. Op de lange termijn kan dit ertoe leiden dat de werknemer het gevoel heeft geen controle te hebben over zijn werksituatie, wat hem emotioneel uitput. Zonder tijdig ingrijpen kan dat leiden tot gezondheidsklachten en (langdurig) ziekteverzuim. Er wordt dan ook wel gesproken van een bore-out, omdat het net zo veel en vergelijkbare klachten kan geven als een burn-out.

Aan de bel trekken

Een werknemer die zich dood verveelt, zal dit niet zo snel aankaarten bij zijn leidinggevende. Merkt de leidinggevende dat de werknemer vermoeid overkomt, simpele taken uitstelt, ongeïnteresseerd oogt en zich negatiever uit, dan moet hij aan de bel trekken. Deze werknemer zit dan mogelijk tegen een bore-out aan. Een oplossing is om de kennis en talenten van de werknemer anders in te zetten en beter te benutten. Een nieuwe uitdaging kan al zitten in extra taken of het volgen van een opleiding. Soms is een andere functie binnen de organisatie de beste oplossing.