Persoonlijke ontwikkeling nodig bij verandering binnen organisatie

23-08-2018

Werknemers zijn stiekem helemaal niet zo flexibel als ze zeggen. Als er veranderingen binnen de organisatie op stapel staan, is de kans groot dat werknemers er niet voor openstaan. De bestaande bedrijfscultuur geeft een bepaalde zekerheid en veiligheid. Tocht verandert er tegenwoordig binnen het gros van de organisaties om de haverklap wel iets en dat maakt werknemers ‘verandermoe’. De motivatie zakt weg en het kan zelfs leiden tot stress. De werkgever kan een aantal dingen doen om werknemers weer pro-actief en gemotiveerd te krijgen.

Vertrouwen in verandering

Als werknemers de hakken in het zand zetten of moeite hebben om mee te gaan met veranderingen, hebben ze een zetje in de goede richting nodig. Meegaan in veranderingen betekent ook dat ze zelf een ontwikkeling moeten doorgaan. De werkgever geeft hier handen en voeten aan op basis van zes pijlers:

  1. Stress verminderen. Voor het doorvoeren van verandering, is een bepaalde mate van ontspanning nodig. Werknemers moeten dus op het moment van verandering niet onder druk staan. Stress blokkeert namelijk hun functioneren.
  2. Vertrouwen winnen. De simpelste manier om vertrouwen te winnen, is dat de werkgever zich aan gemaakte afspraken houdt.
  3. Ruimte geven. Bij een verandering wil de werkgever dat werknemers anders gaan werken. Zij moeten wennen aan nieuwe gewoontes en hun oude manier van werken loslaten. Daarvoor is genoeg tijd en ruimte nodig.
  4. Energievretende taken afstoten. Werknemers de mogelijkheid bieden om taken die ze niet goed liggen af te stoten. Dat geeft ruimte en elimineert stress. Het gaat om taken waar de werknemer niet goed in is en geen energie uit haalt.
  5. Talenten benutten. Het niet meer hoeven doen van energievretende taken, betekent dat werknemers meer tijd in hun natuurlijke talenten stoppen en hun tijd besteden aan taken die ze wel goed liggen, wat direct betere resultaten oplevert.
  6. Waardering geven. Waardering is brandstof voor werknemers.

Toegevoegde waarde is van belang

Werknemers veranderen veel makkelijker als ze zelf ook iets aan de veranderingen hebben, als de plannen ze motiveert en als ze er meer energie van krijgen. Als een interne verandering van toegevoegde waarde is voor uw werknemers, komen ze eerder in beweging, krijgen weer vertrouwen, nemen ruimte om zich te ontwikkelen en gaan uiteindelijk zelf op zoek naar waar ze kunnen bijdragen.