Het sociale component binnen een coachingstraject

12-07-2018

Het stellen van doelen is een belangrijke voorwaarde binnen een opleidingsplan of coachingstraject van een werknemer. Nieuwe vaardigheden leren en kennis opdoen staan vaak centraal. Maar nieuwe kennis en kunde blijven niet hangen als de werknemer niet goed in zijn vel zit. Hoewel geluk niet maakbaar is, helpt het om binnen een dergelijk traject ook aandacht te besteden aan het welzijn van de werknemer. Dit kan door middel van een sociaal doel.

Onderzoek naar geluk

Uit een onderzoek van de Duitse psychologe en onderzoeker Julia Rohrer blijkt dat contact met anderen een belangrijke voorspeller is van geluk. Zij vroeg bijna 1.200 proefpersonen naar hun levenstevredenheid en hun plannen die te verbeteren. Degene zonder plannen of met zogenoemde zelfzuchtige geluksstrategie (gestelde doelen die gefocust waren op het individu, zoals een nieuwe baan vinden), waren na een jaar net zo gelukkig. Degene die een sociaal doel hadden gesteld, voelden zich wel gelukkiger. Een sociaal doel hield in dit geval in meer tijd doorbrengen met familie en vrienden, dus het voornemen om sociale contacten (beter) te onderhouden.

Ruimte maken voor sociale contacten

Hoe is dit te vertalen naar de werkvloer? Door het sociale component, dat een grote rol in geluk en welzijn, terug te laten komen in een coachings- of ontwikkelingstraject. En dat kan heel eenvoudig, door bijvoorbeeld tijdens evaluatiegesprekken het welzijn van de werknemer te, lunches te organiseren met andere afdelingen, tijd in te ruimten voor een koffiedate met een interne of externe collega, maar ook door de werk-privébalans in de gaten te houden.