Efficiƫnte planning gaat hogere werkdruk door leren tegen

12-07-2018

Werknemers die kansen krijgen om te leren en groeien, blijven meer betrokken bij hun werk. Ze hebben niet het gevoel stil te staan en zijn niet verveeld, waardoor ze minder snel zullen vertrekken. Bovendien zijn actuele kennis en vaardigheden natuurlijk belangrijk voor het functioneren van de organisatie en de strijd tegen concurrenten. Een organisatie plukt uiteindelijk de vruchten van continu leren, maar de werkgever moet uitkijken dat de balans niet de andere kant uitslaat en de werknemer een hogere werkdruk ervaart vanwege de gestelde leerdoelen.

Begin de dag met een takenlijst

Het eigen maken van nieuwe taken, het begeleiden van een junior door een senior of het volgen van een opleiding kost tijd en gebeurt vaak naast het bestaande takenpakket. De leidinggevende bespreekt daarom met de werknemer, die bijvoorbeeld aan een opleiding gaat beginnen, hoe hij gedurende de opleidingsperiode het beste zijn werk inplant om een hoge werkdruk te voorkomen. De werknemer kan op de volgende manieren zijn werkdag efficiƫnter inrichten:

  • Aan het begin van de werkdag bepalen welke taken hij oppakt en welke hij uitstelt.
  • Bepalen welke taken hij op welk moment uitvoert. De werknemer kan het beste complexe en zware taken in de ochtend uitvoeren en niet aan het eind van een drukke werkdag. Het einde van de dag is bestemd voor routineklussen die niet zo veel concentratievermogen vergen.
  • Ruimte houden in zijn planning voor vertraging en uitloop. Daarbij moet de werknemer zo goed mogelijk vooraf inschatten of een taak extra werk oplevert.
  • Regelmatig tijd inplannen voor een korte pauze om zijn concentratievermogen op peil te houden.