Keuze voor coachingstijl belangrijk voor goede uitkomst

28-06-2018

Het begeleiden van een werknemer door middel van coaching is alleen zinvol als er is nagedacht over de coachingsmethode en coachingstijl. Het gaat er dan niet alleen om of die stijl past bij de betreffende coach, bijvoorbeeld de leidinggevende, maar ook bij de werknemer en niet te vergeten: bij de coachingsdoelen.

Vier coachingstijlen

Het type probleem waar een werknemer tegenaan loopt bepaalt in feite de coachingsmethode. Die methode (bijvoorbeeld oplossingsgericht, systemisch of assessmentcoaching) vormt het kader voor het verdere traject. Voor de uitvoering van het traject is het slim als de coach zich een bepaalde coachingstijl aanmeet. Er zijn verschillende stijlen:

  • De spiegelstijl: de coach functioneert als spiegel voor de werknemer en helpt hem zo objectief mogelijk naar zichzelf te kijken;
  • De motivatiestijl: de coach motiveert de werknemer om actie te ondernemen en in het zoeken naar praktische oplossingen;
  • De mentorstijl: de coach gebruikt zijn levenservaring om de werknemer inzicht te geven in zijn eigen situatie;
  • De deskundigenstijl: de coach speelt de rol van deskundige en verschaft de werknemer onafhankelijke informatie, modellen en theorieĆ«n die hem helpen om inzicht te krijgen in zijn eigen problemen en uitdagingen.


Alle puzzelstukken moeten passen

Kiest de coach een  bepaalde coachingsmethode, dan kan hij daarbinnen prima variĆ«ren in coachingstijl. Toch verdient de keuze voor een bepaalde coachingstijl wel de aandacht, want niet iedere coachingstijl en coachingsmethode sluiten goed op elkaar aan. De eigen stijl van de coach en de voorkeuren van de werknemer zijn de laatste onderdelen van deze coachingspuzzel en spelen dus ook een rol bij het succes van het coachingstraject.