Elk ontwikkelingsplan wordt beperkt door drie factoren

14-06-2018

De werknemer die zijn persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) gaat opstellen, denkt goed na over zijn wensen voor zijn loopbaan en vertaalt die wensen naar concrete doelen. De mogelijkheden zijn echter niet eindeloos, dus een belangrijk onderdeel van dit proces is grenzen stellen. De werknemer moet in de gaten houden welke ambities op de langere en kortere termijn haalbaar zijn én stroken met het strategisch beleid van de organisatie. Er zijn drie beperkingen waar de werknemer rekening mee moet houden.

1. Beperkte mogelijkheden

Natuurlijk mag een werknemer wilde ambities hebben. De leidinggevende zal hem dan alleen met beide benen op de grond moeten houden. Niet iedereen heeft de kwaliteiten om directeur van Unilever te worden of een app te ontwikkelen. De eerste stap is dan ook om te kijken welke ambities echt bij de werknemer passen en bij de mogelijkheden binnen de organisatie passen. Zelfs al heeft de werknemer alle kwaliteiten in huis om zijn ambitie te bereiken, dan is het nog maar de vraag of dit ook binnen uw organisatie kan. Als duidelijk wordt dat een organisatie de werknemer niet kan helpen met zijn ambitie, is het niet meteen einde oefening. Een werknemer zal waarschijnlijk nog een aantal stappen moeten zetten voordat hij zijn doel heeft bereikt en die stappen kan hij waarschijnlijk wel binnen de organisatie zetten.

2. Beperkte tijd

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden, is de termijn die het POP bestrijkt. Dat varieert in de praktijk van één tot drie jaar. Bij grootse ambities doet de werknemer er goed aan een deeldoel te bedenken. Daarnaast kunnen de professionele ambities beïnvloed zijn door de privéambities. Denk aan de werknemer die de wens heeft om sterk betrokken te zijn bij de school van zijn kinderen. Dat heeft weinig te maken met zijn loopbaan. Maar het kan wel betekenen dat zijn professionele ambities (noodgedwongen) wat bescheidener zijn. Hij kan zijn tijd en energie immers maar één keer besteden. Het is daarom goed om ook kort in te gaan op privéambities.

3. Beperkte financiële middelen

Tot slot kan het financiële plaatje de ambities van de werknemer afbakenen. Het ontwikkelingsbudget van een organisatie kent natuurlijk grenzen en waarschijnlijk zijn ook de middelen van de werknemer zelf niet oneindig. Voor financiële beperkingen zijn vaak wel creatieve oplossingen te verzinnen. Al is er voor bijvoorbeeld een noodzakelijk diploma of een vereiste accreditatie toch geld nodig vanwege een kostbare opleiding of een duur examen. Financiële beperkingen spelen zodoende een belangrijke rol, want niets is zo vervelend als gemotiveerd aan een ontwikkelingstraject beginnen dat uiteindelijk geen resultaat heeft omdat het geld op is.