Opleiding volgen mag niet ten koste gaan van de gezondheid

14-06-2018

Een werknemer die naast zijn werk een opleiding volgt, kan op een gegeven moment een (te) hoge werkdruk ervaren. Er zijn een aantal signalen waaraan de leidinggevende dit kan herkennen. Hij moet dan tijdig ingrijpen, want als de werknemer langdurig het gevoel heeft dat hij het te druk heeft, kan de stress waarmee dat gepaard gaat in het ergste geval leiden tot een burn-out.

Stresssignalen herkennen

Een structureel te hoge werkdruk veroorzaakt fysieke en psychische gezondheidsklachten. Sommige symptomen zijn al te herkennen op korte termijn. Deze zijn op te delen in vier categorieën:

  • Lichamelijk: RSI, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en maag- en darmklachten.
  • Emotioneel: opgejaagd gevoel, onzekerheid, somberheid, prikkelbaarheid en angstgevoelens.
  • Cognitief: besluiteloosheid, piekeren, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, afwezigheid en niets kunnen afmaken.
  • Gedrag: meer of minder eten, vaker ziek melden, snel geïrriteerd zijn, zich isoleren, druk praten en meer klagen.

Meteen ingrijpen

Als de leidinggevende ander gedrag opmerkt bij een werknemer, moet hij zo snel mogelijk ingrijpen om de werkdruk te verminderen. Mogelijk kan de opleiding tijdelijk worden stopgezet of over een langere periode uitgesmeerd worden. Blijft de werknemer op de lange termijn stress voelen en toch op volle kracht doorwerken, dan bestaat de kans dat hij overspannen raakt en uiteindelijk zelfs een burn-out krijgt. De werknemer is dan fysiek en emotioneel opgebrand.