Investeren in ontwikkeling werknemers levert organisatie voordelen op

08-03-2018

De meeste organisaties hechten veel waarde aan de ontwikkeling van werknemers, maar waarom eigenlijk? Persoonlijke ontwikkeling hoog op de agenda zetten is geen doel op zichzelf, maar moet  in dienst staan van de organisatiedoelen. Door ontwikkelingsdoelen te kiezen die waarde hebben voor zowel de werknemer als de organisatie, kunnen ze samen doorgroeien.

Aantrekkelijke werkgever

Er zijn een aantal redenen waarom een organisatie zich zou willen blijven ontwikkelen; om gezond te blijven, om een aantrekkelijke werkgever te zijn en om niet achter te blijven op de concurrentie. Een organisatie moet aantrekkelijk blijven voor klanten en opdrachtgevers, maar ook voor werknemers. Dit kan door een bepaald loon, aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, flexibiliteit en een fijne werksfeer aan te bieden. Een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde is ontwikkelingskansen. Voor werknemers schept dat namelijk de ruimte om te groeien, binnen en later ook buiten de organisatie.

Ontwikkeling vergroot werkplezier

Andere redenen voor werknemers om zich te blijven ontwikkelen zijn het creƫren van kansen in de toekomst en de mogelijkheid het werk binnen de organisatie te kunnen blijven doen. De werkzaamheden zullen hoe dan ook veranderen door ontwikkelingen van buiten. Bovendien zorgt ontwikkeling voor de nodige uitdaging in het werk. Investeren in hun eigen kennis en kunde geeft werknemers bovendien de mogelijkheid om een stap te maken in salaris, verantwoordelijkheid of werkinhoud. Een volgende stap hoeft niet altijd omhoog te zijn, maar kan ook verdieping in het eigen vakgebied betekenen. Tot slot is het belang van werkplezier zeker niet te onderschatten. Werknemers die hun werk met plezier doen, zijn productiever, leveren betere kwaliteit en zijn ook nog eens fitter en minder vaak ziek. Dat levert dus veel voordelen op voor de organisatie. Een belangrijke voorwaarde voor werkplezier is voldoende uitdaging en daar komt ontwikkeling weer om de hoek kijken.