Slecht leiderschap leidt tot meer uitstroom van personeel

25-01-2018

Leidinggevenden die werknemers niet betrekken, die niet op persoonlijke basis met ze communiceren en directies die de behoeften van de werknemers niet kennen; dit zijn de top drie redenen dat werknemers vertrekken bij een organisatie. Met andere woorden, slecht leiderschap is een oorzaak van personeelsverloop. Dit blijkt uit het Nationaal Onderzoek ter Verbetering van Organisatie Resultaten (NOVOR).

Ruimte voor talent

Werknemers zoeken naar uitdaging op het werk, dat ook een plek moet zijn waar ze zich thuis voelen. De jongere generatie vindt dat belangrijk, maar dat geldt ook voor eerdere generaties. Zij zien hun werk niet meer als het belangrijkste in hun leven. Waardering en voldoening op de werkvloer tellen zwaar mee en als leidinggevenden daar geen oog voor hebben, kunnen ze hun personeel kwijt raken. Om dat te voorkomen, is het belangrijk dat:

  • werknemers worden betrokken bij werkprocessen;
  • werknemers de ruimte krijgen om hun talenten in te zetten;
  • leidinggevenden op de hoogte zijn van de behoeftes, kennis en sterke kanten van werknemers.

Aandacht voor deze punten draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van werknemers, omdat ze hun talenten kunnen ontplooien. Uiteindelijk is dat ook gunstig voor de organisatie, omdat werknemers productiever zijn. Bovendien voelen ze zich verantwoordelijk voor het eindresultaat en dat vergroot de betrokkenheid bij de organisatie.