Stoppen met roken: hoe faciliteert u dat?

13-01-2022

Sinds 1 januari 2022 geldt er een verbod op rookruimtes op de werkplek. Dat betekent dat werknemers niet meer op het werk kunnen roken. Voor rokende werknemers kan dit een lastige stap zijn naar volledig rookvrij werken. Er zijn gelukkig verschillende manieren om de werknemers hierbij te ondersteunen en zelfs te helpen bij het stoppen met roken.

De mogelijkheden op een rij

Stoppen met roken heeft een positief effectief op de gezondheid en dus ook op productiviteit van werknemers. Reden genoeg dus voor een werkgever om zijn werknemers te ondersteunen als ze willen stoppen met roken. Er zijn veel mogelijkheden:

  • Als meerdere werknemers tegelijk willen stoppen, kunnen ze elkaar helpen. Ze kunnen elkaar tips geven, motiveren en elkaar door de moeilijke momenten heen helpen. Stoptober is een goed moment om bewustwording te creëren.
  • Koppel aan iedere stopper een buddy. Een buddy is (ook buiten werktijd) beschikbaar om zijn collega te ondersteunen bij het overwinnen van de rookverslaving. Op de website ikstopnu.nl staan goede tips voor buddy's.
  • Spreek met de werknemer af dat hij een vooraf afgesproken beloning krijgt als hij een jaar niet gerookt heeft. Denk bijvoorbeeld aan een feestelijk moment, een cadeaubon, een eenmalige kleine bonus et cetera.
  • Zorg voor gezonde alternatieven. Stel gratis fruit, groenten en suikervrije kauwgom beschikbaar en zet deze op plekken waar iedereen het makkelijk kan pakken.
  • Tegenwoordig zijn er veel (online) cursussen en coaches beschikbaar die begeleiden bij het stoppen met roken. Motiveer rokende werknemers extra door de kosten van zo’n cursus te betalen. Er wordt overigens vanuit iedere basiszorgverzekering eenmaal per jaar hulp bij het stoppen met roken vergoed.


Belastingvrije cursus stoppen met roken

Werkgevers kunnen hun werknemers ook onbelast een cursus stoppen met roken aanbieden door de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen toe te passen. Het doet er niet toe of de werkgever deze vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt, en of de werknemer de cursus op de werkplek volgt of niet. In al deze situaties geldt een gerichte vrijstelling die niet ten koste gaat van de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR). Voorwaarde daarbij is dat de cursus deel uitmaakt van het arboplan van de organisatie, de werknemer geen eigen bijdrage betaalt en de werkgever de voorziening aanwijst als eindheffingsloon.