Geldzorgen werknemers: herken, bespreek en verwijs!

16-12-2021

Financiële problemen door een scheiding, baanverlies van de partner, gezondheid of zorgtaken: het kan iedereen overkomen. Zulke gebeurtenissen geven veel stress en hebben dus ook gevolgen voor de werkgever, zoals een grotere kans op ziekteverzuim en minder goed functioneren van de werknemer op het werk. Toch heerst er op de werkvloer een taboe rond geldproblemen. Werkgevers kunnen veel meer doen om dit taboe te doorbreken.

Schaamte en ongemak

De meeste leidinggevenden vinden het belangrijk om werknemers met financiële problemen te helpen. Een financieel fitte werknemer is immers productiever en gelukkiger. Maar bijna de helft van leidinggevenden, die zeggen dat werknemers met financiële problemen hulp kunnen krijgen, geven ook toe dat dit niet actief gedeeld wordt binnen de organisatie. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën.

Handige tools

Ruim 30% van de huishoudens in Nederland heeft moeite om rond te komen en ongeveer 20% heeft betalingsachterstanden. Platform Wijzer in geldzaken heeft daarom een toolkit ontwikkeld om werkgevers te ondersteunen bij de aanpak van geldproblemen van werknemers. De toolkit bevat onder meer:

  • herken- en verwijstips;
  • materialen die werkgevers binnen hun eigen organisatie kunnen verspreiden, zoals posters, flyers en voorbeeldteksten voor intranet;
  • gesprekstechnieken om praten over geldzorgen makkelijker te maken;
  • informatie over loonbeslag en diverse levensgebeurtenissen.

Met de tools op de website financieelfittewerknemers.nl kunnen leidinggevenden vaker, sneller én eerder een helpende hand bieden aan werknemers met geldzorgen. Klik hier voor de toolkit.