Investeren in stagiairs: waar te beginnen?

01-07-2021

Met de start van het nieuwe schooljaar gaan veel leerlingen en studenten stage lopen. Voor het stagebedrijf is dit een belangrijke investering. Het aanbieden van een stageplek speelt immers een grote rol bij het werven en inwerken van jong talent. Een organisatie kan wachten om benaderd te worden, maar het kan ook lonen om zelf op zoek te gaan naar een stagiaire.

Eerst een relatie opbouwen

Er zijn veel stageplatforms beschikbaar met databases vol beschikbare studenten. Deze kunnen zeker nuttig zijn om studenten te bereiken, maar met een beetje eigen inspanning zijn ze niet nodig. De slimste optie is om een relatie op te bouwen met toekomstige stagiairs. Deze route loopt via hun onderwijsinstelling. Daarbij kan een organisatie de volgende stappen zetten: 

  • Leg contact met de stagecoördinator. De stagecoördinator heeft de sleutelpositie binnen een school bij de verbinding met organisaties. Studenten vertrouwen op zijn lijstje.
  • Geef gastlessen op scholen en organiseer bedrijfsbezoeken voor studenten. Zo bouwt de organisatie aan een goed werkgeversimago bij studenten én bij de onderwijsinstelling.
  • Doe mee aan stagemarkten. Dit is een kans om laagdrempelig met de doelgroep in contact te komen.


Aan de slag met de stagevacature

Studenten vinden vooral de inhoud van de stage, de sfeer in de organisatie en de reisafstand van belang. Vooral hbo- en wo-studenten vinden inhoudelijk interessant werk en een fijne werksfeer belangrijker dan uitzicht op een vast dienstverband, een hogere vergoeding of een stage dichtbij huis. Bij de lagere opleidingsniveaus zijn reisafstand, vergoeding en baankansen juist wél cruciaal. Met deze tips trekt een organisatie zeker de aandacht van studenten en scholieren:

  • Wees kort en bondig; ideaal is 90-135 woorden.
  • Gebruik quotes van eerdere stagiairs in uw vacatures.
  • Maak solliciteren zo eenvoudig mogelijk, bijvoorbeeld via WhatsApp en mobiel.
  • Investeer in de ervaring tijdens de stage en in contactmomenten met de stagiair. Zo wordt hij ambassadeur voor de organisatie.

Kortom: investeer eerst in een goed imago, een slimme vacaturetekst op uw site en de relatie met een stagecoördinator, en kies daarna pas voor advertenties op betaalde sites.