Snellezen onder de knie krijgen

16-06-2021

Het lezen van stukken voor het werk is niet altijd gemakkelijk. Soms kan een werknemer zijn gedachten er niet bijhouden, soms moet hij even terug om te snappen wat er werkelijk staat. Met betere leesvaardigheden kan een werknemer zeeën van tijd winnen. De gemiddelde werknemer leest voor zijn werk minimaal zo’n tien uur per week. Met snellezen is dit aantal zomaar te halveren.

Cursus snellezen 

Cursussen die een werknemer leert om sneller te kunnen lezen, richten zich op twee pijlers: training van de oogbeweging en verbetering van het tekstbegrip in combinatie met tempolezen. De oogbeweging wordt bijvoorbeeld geholpen door met de vinger de tekst te volgen. Dit dwingt het oog hetzelfde te doen. Gevorderden kunnen het tempo nóg verder omhoog schroeven door twee zinnen tegelijk te lezen en door ‘slingerend’ door een kolom te gaan. Méér in één oogopslag kunnen zien, dát is de truc.

Tekstbegrip

Niet alle woorden in een tekst zijn even belangrijk; het gros dient enkel voor het verbinden van de sleutelwoorden in een zin. De lezer hoeft daar dus weinig aandacht aan te geven, maar waarschijnlijk doet hij dat wel. Streept de lezer in een tekst al deze woorden weg, dan houdt hij de helft over, maar begrijpt hij nog steeds precies waarover het gaat. Daarnaast is niet elk tekstgedeelte even belangrijk. Zo bevat het begin van elk krantenartikel meer informatie dan de rest van de tekst.

Tot slot is het belangrijk om, als dat mogelijk is, niet op de eerste pagina te beginnen met lezen. Zeker bovengemiddelde lezers hebben minder behoefte aan herhaling, en zijn in staat om een reeks letters snel te decoderen. De lezer behaalt bij snellezen tijdwinst doordat hij maar streeft naar 80% tot 90% tekstbegrip. Dat is ruim voldoende om een tekst goed te begrijpen.

Tips om sneller te lezen

Ook zonder een dure cursus kan een werknemer met deze simpele tips sneller leren lezen:

  • Lees in een stille omgeving. Met weinig of geen achtergrondgeluid kan de lezer zich beter concentreren.
  • Neem een goede houding aan. Houd het hoofd recht, ga rechtop zitten en zorg dat de schouders ontspannen zijn.
  • Let op de ademhaling. Adem ‘laag’ vanuit de buik. Dat is het meest alerte niveau van de hersenen. Verder is het belangrijk dat de lezer zijn bioritme respecteert en gaat snellezen op de piek van zijn dagritme. Behoort het lezen van stukken niet tot de belangrijkste dagtaken, kies dan simpelweg een ander tijdstip hiervoor.
  • Begin met de samenvattingen. Zoek eerst naar samenvattingen van de inhoud, bijvoorbeeld de achterflap van een boek of de inhoudsopgave. Onderstreep tekstdelen. Met een markeerstift dwingt de lezer zijn hersenen tot extra aandacht en het ontdekken van de grote lijn in de tekst.
  • Lees eerste zinnen. De eerste zinnen van een tekst – ook de eerste zinnen van elke alinea – bevatten verhoudingsgewijs veel informatie. De rest lezen hoeft soms zelfs niet.
  • Denk vooraf al na over de tekst. Wat zou erin kunnen staan? Waar draait het om? Gaat het om een financieel stuk, ‘scan’ de tekst dan op cijfers en getallen.