Neem die gedelegeerde taken terug

08-04-2021

Door bepaalde taken te delegeren, heeft een leidinggevende minder werk op zijn bord, zeker in deze ingewikkelde tijden. Bovendien geven extra verantwoordelijkheden de werknemer een boost. Soms verloopt de uitvoering van een gedelegeerde taak echter niet zoals gehoopt. Het kan dan noodzakelijk zijn om de taak van de werknemer terug te nemen. Wat is de beste manier op dit te doen?

Extra aanwijzingen geven

Als een werknemer een taak gedelegeerd krijgt, moet hij daarover uiteraard goed gebrieft worden. Het moet hem duidelijk zijn wat er van hem verwacht wordt en wat de taak moet opleveren. Heldere communicatie is daarbij dus essentieel. Toch kan het weleens mislopen omdat de werknemer het werk niet of onvoldoende heeft gedaan. Het kan ook zijn dat hij zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Het is dan zaak om hem hierop aan te spreken tijdens een evaluatiemoment. Vervolgens geeft de leidinggevende de werknemer extra aanwijzingen waarmee hij de taak alsnog goed kan uitvoeren.

Taken herdelegeren

Lukt het de werknemer na verloop van tijd nog steeds niet om de gedelegeerde taak naar behoren uit te voeren? Dan is het verstandig om de taak terug te nemen. Hierbij is het belangrijk dat de werknemer duidelijke uitleg krijgt over waarom de taak bij hem wordt weggehaald. Zo kan hij er nog iets van leren. Een taak terugnemen betekent voor de leidinggevende niet automatisch dat hij hem alsnog zelf moet uitvoeren. Het is ook mogelijk om de taak neer te leggen bij een andere werknemer die de hergedelegeerde taak wel tot een goed einde kan brengen.