Frequent ziekteverzuim leidt vaker niet dan wel tot ontslag

07-12-2017

Volgens de wet is frequent ziekteverzuim een redelijke grond voor ontslag, maar in de praktijk blijkt die grond toch onvoldoende. Zo wees een rechter het ontbindingsverzoek van een werkgever af, ook al had de betreffende werkneemster een ziekteverzuimpercentage van 69%.

Gevolgen voor bedrijfsvoering

Het ging om een werkneemster die de tweede vervangend filiaalleider was bij een supermarktketen. In de zeven jaar dat zij in dienst was, was zij 69% van haar werkdagen afwezig geweest wegens ziekteverzuim. De werkgever diende een ontbindingsverzoek in, omdat haar frequente afwezigheid onaanvaardbare gevolgen had voor de bedrijfsvoering. De rechter was het ermee eens dat het ziekteverzuimpercentage hoog was, ook in vergelijking met dat van de hele organisatie. Toch leidde dit volgens de rechter niet tot onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering. De werkgever zou onvoldoende hebben aangetoond dat het veelvuldig ziekteverzuim een constante druk legde op collega’s. Daarbij nam de rechter in overweging dat de supermarktketen een grote werkgever was die gebruik zou kunnen maken van een flexpool met werknemers van andere filialen. De rechter wees het ontbindingsverzoek daarom af.

Arbeidsomstandigheden spelen mee

Op basis van deze en andere jurisprudentie over ontslag vanwege frequent ziekteverzuim blijkt dat werkgevers hun ontslagzaak goed moeten onderbouwen. Zeker bij grotere werkgevers neemt de rechter mogelijk niet snel aan dat het verzuim tot onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering leidt. De kans van slagen is ook gering als het verzuimpercentage van de hele organisatie hoog is. Dan kan de rechter oordelen dat het hoge percentage te wijten is aan slechte arbeidsomstandigheden.

Kantonrechter Tilburg, 6 september 2017, ECLI:NL:RBZWB:6312