Bedrijfsuitje organiseren tijdens een pandemie

30-10-2020

Een verbindend bedrijfsuitje organiseren? Dat was voor de coronacrisis vaak al een grote uitdaging. In deze onzekere tijden is dat er niet gemakkelijker op geworden. Met het oog op de veiligheid en gezondheid kiezen veel organisaties daarom voor een online event. Denk aan een pubquiz, escape game, coronabingo, workshops en zo meer. Maar hoe krijgt u iedereen aan boord?

Wat heeft de voorkeur?

Veel mensen hechten waarde aan contact ‘in het echt’. Het is daarom denkbaar dat u ondanks de risico’s en beperkende maatregelen een bedrijfsuitje wilt organiseren waarbij werknemers fysiek bij elkaar kunnen komen. Daarbij kan de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging helpen. Maak het uitje in elk geval niet verplicht; geef werknemers een alternatief. Zo kunnen degenen die zich niet prettig voelen bij de opzet het uitje bijvoorbeeld een vrije dag krijgen.

Maak vooraf duidelijke afspraken

Bij het bedrijfsuitje zult u de overheidsvoorschriften voor de bestrijding van het coronavirus moeten naleven. Dit blijkt in de praktijk erg lastig te zijn, want waarschijnlijk houdt niet iedereen zich even goed aan de regels. Met deze tips verkleint u de kans op besmetting:

  • Maak goede afspraken met de (externe) organisatoren.
  • Bedenk wat er allemaal nodig is om onder meer anderhalve meter afstand te kunnen houden, regelmatig de handen te wassen en te ventileren.
  • Geef vooraf duidelijke preventieve instructies aan de werknemers. Wat verwacht u van hen? Hoe kunnen zij de risico’s tot een minimum beperken?
  • Denk vooraf na over de volgende zaken om aansprakelijkheid vanwege een besmetting te beperken:
    • Wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid en het treffen van passende veiligheidsmaatregelen?
    • Hoe voorkomt u dat werknemers zich te onveilig voelen om deel te nemen aan het uitje?
    • Heeft uw organisatie een passende verzekering?

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Organiseert u een bedrijfsuitje waarbij werknemers fysiek bij elkaar komen? Besef dan dat een besmetting die tot (ernstige) ziekte leidt, hoe dan ook voor alle betrokkenen vervelende gevolgen zal hebben. Het organiseren van het uitje vraagt dus om een zorgvuldige afweging en risico-inschatting – voor zover mogelijk – en een verstandige uitvoering.