Naleving coronaregels op de werkvloer

01-10-2020

Na een aantal zonnige zomermaanden waarin het aantal nieuwe coronabesmettingen per dag flink daalde, begon in september het aantal weer te stijgen. Dat leidt ook bij de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland tot ongerustheid. Ze vrezen nieuwe maatregelen en wijzen daarom op de eigen verantwoordelijkheid van werkgevers.

Blijf controleren op nalevering regels

Maar liefst één op de vijf werkenden ervaart dat hun werkgever inmiddels lakser omgaat met de coronaregels. Dit blijkt onder meer uit een onderzoek van het CNV onder 2.500 werkenden. Sectoren waarin het vaakst deze ‘nonchalance’ wordt ervaren, zijn de industrie, ICT en zorg. Ook zou één op de vijf werknemers zich niet veilig voelen op het werk vanwege het besmettingsrisico. Dit komt vooral voor in de publieke sector, zoals bij de landelijke overheid, in het onderwijs en in de zorg. Het CNV roept dan ook op om de richtlijnen te blijven volgen.

Anderhalve metersamenleving

Ook uw organisatie moet nadenken over de herstart-na-corona. De gemiddelde kantoortuin is immers niet ingericht om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Met deze simpele aanpassingen kan uw organisatie de deuren weer openen in de '1,5-metersamenleving':  

  • Markeer een veilige afstand op de werkvloer.
  • Breng ‘wachtstrepen’ aan bij de koffieautomaat, het toilet en de lift.
  • Maak brede looproutes en breng pijlen aan voor de looprichting. Pas waar mogelijk eenrichtingsverkeer toe.
  • Breng rond werkplekken markeringen aan, zodat mensen niet per ongeluk te dichtbij komen.

Let wel: thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Premier Mark Rutte benadrukte in de persconferentie van 28 september opnieuw het belang van thuiswerken in een poging om de tweede golf aan coronabesmettingen af te remmen. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten. Uw organisatie wordt dan  ook aangesproken op overtredingen, bij herhaling kan zelfs tijdelijke sluiting volgen.