Digitale coach inzetten voor ontwikkeltraject

17-09-2020

Investeren in werknemers en hun ontwikkeling staat steeds hoger op de agenda van organisaties. Tegenwoordig kan dit ook met behulp van digitale coaching of e-coaching. Dit gebeurt via een app, chat, e-mail of toepassingen als Skype. Maar het is nog maar de vraag of een digitale coach net zo effectief is als een coach die de werknemer persoonlijk kan spreken.

Wat doet een digitale coach?

De (visuele) anonimiteit van een digitale coach maakt het gemakkelijker om gevoelens en gedachten te delen en sneller tot de kern van het probleem te komen. Andere voordelen zijn:

  • De coach biedt begeleiding op maat, waar en wanneer dat nodig is. De werknemer heeft alleen internet nodig.
  • Het bespaart tijd. Een afspraak maken is meestal niet nodig en de contactmomenten kunnen elkaar sneller opvolgen dan bij afspraken op locatie.
  • Het bespaart kosten en er is minder productiviteitsverlies. De werknemer heeft geen reistijd. Hij kan vanuit huis gecoacht worden en de coaching vindt plaats op een moment dat goed uitkomt voor beide partijen.
  • Schriftelijke communicatie helpt bij het reflecteren. Het helpt de gedachten te ordenen en inzicht te krijgen in gevoelens, terwijl bij een persoonlijk gesprek de werknemer maar kort kan nadenken over zijn antwoord.


Niet altijd geschikt

Toch is e-coaching niet geschikt voor elke situatie. Juist door het gebrek aan persoonlijk contact kan de digitale coach geen non-verbale signalen oppikken, of de werknemer helpen bij het onder woorden brengen van gevoelens. Ook moet de werknemer taalvaardig genoeg zijn om zich schriftelijk uit te drukken. Daarnaast kan het frustrerend zijn om telkens op een antwoord te moeten wachten. De digitale coach kan immers niet elke keer direct feedback geven.