De voordelen en tekortkomingen van Het Nieuwe Beoordelen

23-11-2017

Het Nieuwe Beoordelen vindt bij steeds meer organisaties zijn weg. De methode lijkt dan ook beter bij deze tijd te passen, want het geeft de werknemer meer verantwoordelijkheid over zijn prestaties en ontwikkeling. Zo formuleren werknemers zelf hun doelstellingen, ontwikkelpunten en beoordeling. De leidinggevende krijgt hierdoor een andere rol. Belangrijk hierbij is dat hij alert moet blijven op de dossieropbouw.

Dienend leiderschap

Past een organisatie Het Nieuwe Beoordelen toe, dan verandert er het een en ander in de dynamiek tussen leidinggevende en werknemer. Zo krijgt de werknemer meer zeggenschap over de beoordeling van zijn functioneren en wordt de rol van de leidinggevende meer ondersteunend en faciliterend, het zogenoemde dienend leiderschap. Sommige organisaties voeren Het Nieuwe Beoordelen zo ver door, dat leidinggevenden helemaal zijn vrijgesteld van het beoordelingsgesprek. De werknemer moet dan zelf aantonen in welke mate de doelstellingen zijn bereikt, bijvoorbeeld door feedback van collega’s te vragen.

Zwakke plekken

Tot op zekere hoogte kan dit probleemloos verlopen. Het Nieuwe Beoordelen vormt echter een risico op het moment dat een werknemer niet goed functioneert en er een verbetertraject moet komen. Dan zal een leidinggevende weer het heft in handen moeten nemen door vast te leggen op welke punten de werknemer niet goed functioneert en regelmatig in gesprek moeten gaan met de werknemer. Een andere kanttekening is dat bij Het Nieuwe Beoordelen de aandacht uitgaat naar het optimaliseren van talenten en minder naar het verbeteren van zwakke kanten van werknemers. Ook dat kan een probleem vormen als het disfunctioneren leidt tot ontslag. De leidinggevende moet het ontslag namelijk onderbouwen door de zwakke punten van de werknemer te benoemen. Komt de zaak voor de rechter, dan kunnen de beoordelingen waarin alleen de talenten van de werknemer worden benoemd de werkgever duur komen te staan.