Werknemers voelen meer autonomie door corona-thuiswerken

14-05-2020

Nederlandse werknemers voelen veel meer autonomie in hun werk nu ze dat vanuit huis moeten doen: een stijging van 29% naar 49%. En dat doet ze goed. Dit blijkt uit de Nationale Enquête ‘De energie van werkend Nederland in coronatijd’ van Energy Finder. Veel leidinggevende vragen zich nu al af wat de beste manier is om met deze nieuw verworven vrijheid van werknemers om te gaan.

Zelfstandigheid kan veranderen in onzekerheid

De verworven autonomie die veel werknemers nu voelen, zullen ze niet zomaar willen opgeven. En dat hoeft ook niet. Werknemers die controle hebben over hoe ze hun werk uitvoeren en hun tijd indelen zijn tevreden, gemotiveerd en productief. Onderzoek wijst ook uit dat een bepaalde mate van autonomie stress vermindert en zorgt voor beter kunnen plannen en organiseren. Te veel autonomie is echter niet goed, want dat zorgt weer voor onzekerheid. Het is aan de leidinggevende om de balans te vinden.

Bied duidelijk kaders

Zonder duidelijke verwachtingen slaat de zelfstandigheid van werknemers al gauw om in onzekerheid. Daarom is het belangrijk om duidelijk kaders te bieden:

  • Leg uit bij wie welke verantwoordelijkheid ligt, maar ga niet micromanagen. Los niet alles meteen op en schrijf niet alles voor.
  • Kijk niet naar hoe resultaten worden behaald of in welk tijdsbestek (mits binnen de perken uiteraard), als ze maar worden gehaald.
  • Vergeet niet de werknemer zelf: waar de één zonder problemen kan omgaan met een deadline die pas over twee maanden gehaald moet worden, heeft de ander behoefte aan een strakke planning die wekelijks wordt besproken.
  • Informeer waar behoefte aan is.
  • Bij alles geldt: toon vertrouwen, heb geduld, bied ruimte en doe eventueel suggesties.