Alvast oriënteren op opleidingen in het najaar

02-04-2020

Als het coronavirus is overgewaaid en alles weer langzaam op gang komt, zal iedereen zich weer massaal gaan inschrijven voor opleidingen en trainingen. Om te voorkomen dat er straks geen plek meer over is, is het voor werknemers verstandig om zich te blijven oriënteren op hun persoonlijke ontwikkeling.

Inschrijven voor een opleiding is gewoon mogelijk

Klassieke bijeenkomsten gaan ‒ conform de maatregelen van de overheid ‒ in ieder geval tot en met 1 juni niet door. Toch is dat geen reden om persoonlijke ontwikkeling ‘on hold’ te zetten. Vandaag de dag zijn veel opleidingen en cursussen online en dus thuis te volgen. Veel onderwijsinstellingen hebben hun klassieke opleidingen (tijdelijk) omgezet in een virtueel klaslokaal, zodat werknemers de lessen vanuit huis ‒ met de begeleiding van de docent op afstand ‒ kunnen volgen. Werknemers kunnen zich ondanks de coronacrisis dus nog steeds inschrijven voor veel opleidingen of trainingen.

Neem een optie op een opleiding

Het kan zijn dat een werknemer de ideale opleiding of training al heeft gevonden. En hij wil zich graag hiervoor inschrijven, maar vind dit vanwege de coronacrisis nogal een groot risico. Stel dat de lessen door een verlenging van de overheidsmaatregelen niet doorgaan of de werknemer wordt ziek. In de meeste gevallen zal de onderwijsinstelling uit coulance toestaan om de opleiding kosteloos te verplaatsen naar een ander moment. Het is natuurlijk verstandig om van tevoren hiernaar te vragen. Lees ook de (aangepaste) annuleringsvoorwaarden zorgvuldig door. Een andere mogelijkheid is het nemen van een optie. Op die manier verzekert de werknemer zichzelf van een plek bij de opleiding. Deze reservering is meestal vrijblijvend en kosteloos te annuleren.