Pas op met ervaringseis in vacature

09-01-2020

Een werkgever die in een vacature een maximale ervaringseis opneemt, begeeft zich op glad ijs. Hij maakt hiermee namelijk indirect onderscheid op grond van leeftijd. Leeftijdsdiscriminatie in vacatureteksten komt volgens het College voor de Rechten van de Mens regelmatig voor. Toch is indirect onderscheid niet verboden als daar een goede reden voor is. Zorg dus dat u de regels kent als uw organisatie hiermee wilt werken in de vacatureteksten.

Indirect onderscheid op grond van leeftijd

Onlangs stapte een man naar het College voor de Rechten van de Mens omdat hij was afgewezen voor een managementfunctie bij een accountancy- en adviesbureau advieskantoor. Hij vond dat het advieskantoor verboden onderscheid op grond van leeftijd maakte. In de vacature stond dat de sollicitant bij voorkeur minimaal 3 tot 5 jaar aantoonbare kennis en ervaring moet hebben. Hierdoor zouden volgens de man vooral oudere kandidaten worden uitgesloten, omdat zij vaak meer werkervaring hebben dan jongere kandidaten. Ook stelde hij dat het advieskantoor onderscheid op grond van leeftijd maakte door hem af te wijzen, omdat hij ‘te zwaar’ zou zijn voor de functie.

Neem ook reden voor maximale ervaringseis op in vacature

Het College voor de Rechten van de Mens stelde vast dat er in de vacature inderdaad een maximale ervaringseis gold. Door deze maximale ervaringseis kon de werkgever oudere kandidaten uitsluiten. Er was dus sprake van indirect onderscheid op grond van leeftijd en dit is niet toegestaan. Toch is een indirect onderscheid niet verboden als de werkgever een goede onderbouwing kan geven voor de maximale ervaringseis. De werkgever in deze zaak slaagde daar niet in. Bovendien had hij in de vacaturetekst de reden van de maximale ervaringseis moeten vermelden, maar dit had hij niet gedaan. De formulering in de vacaturetekst gaf volgens het College dus aanleiding tot het maken van verboden onderscheid op grond van leeftijd.

Zorg bij afwijzing ook voor goede onderbouwing

Toch maakte het advieskantoor volgens het College geen verboden onderscheid op grond van de leeftijd door de man af te wijzen. Het advieskantoor kon namelijk overtuigend onderbouwen waarom hij de sollicitant ‘te zwaar’ vond voor de functie. Het ging om een ondersteunende functie, terwijl de man vooral als zelfstandig ondernemer had gewerkt. Het feit dat de man overgekwalificeerd was voor de functie hoefde volgens het College niet (indirect) samen te hangen met zijn leeftijd.