Miscommunicatie door taal vormt een groot veiligheidsrisico

09-01-2020

Goede taalbeheersing is soms van invloed op de veiligheid op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat zowel laaggeletterdheid als taalverschillen tot miscommunicatie op de werkvloer kan leiden. Deze miscommunicatie kan de kans op gevaarlijke situaties en ongevallen vergroten. Om werkgevers te helpen om miscommunicatie op de werkvloer te voorkomen heeft het Arboplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER) een nieuwe handreiking Taal en veiligheidsrisico’s gepubliceerd.

Taalvaardigheid, taalbeheersing en taalverschillen

In Nederland hebben ruim 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven of rekenen. Vaak gaat dit samen met gebrekkige digitale vaardigheden. Dit is een serieus probleem, want een slechte taalbeheersing kan leiden tot ernstige ongevallen. Niet alleen laaggeletterdheid, maar ook taalverschillen kunnen leiden tot miscommunicatie en gevaarlijke situaties op de werkvloer leiden. Zo blijkt uit onderzoek van TNO dat werknemers met een migratieachtergrond vaker te maken hebben met een arbeidsongeval met verzuim.

Huidige maatregelen werken niet of onvoldoende

Het begint nu langzamerhand bij organisaties echt door te dringen dat miscommunicatie door taal een groot veiligheidsrisico kan vormen. Toch is het probleem complexer dan men vaak denkt. Maatregelen zoals het gebruik van Engels als voertaal of het gebruik van foto’s of plaatjes om veilige en onveilige situaties aan te duiden, blijken in de praktijk onvoldoende effectief. De nieuwe handreiking Taal en veiligheidsrisico’s van de SER biedt:

  • een stappenplan om de veiligheidsrisico’s als gevolg van miscommunicatie te beperken;
  • praktische handvatten om taal als oorzaak van veiligheidsrisico’s op het werk in te schatten;
  • praktische maatregelen om de communicatie op de werkvloer te verbeteren.

Werkgevers- en werknemersorganisaties kunnen de inhoud van de handreiking, afgestemd op hun branche, opnemen in de sectorale arbocatalogus en de branche-RI&E.