Nieuwe zorgverzekering ‘ontzorgt’ kleine organisaties

12-12-2019

Uw organisatie is in principe verplicht om maximaal twee jaar het loon aan een zieke werknemer door te betalen. In deze periode kunnen de kosten voor loondoorbetaling en re-integratie behoorlijk oplopen. Gelukkig zijn er verschillende verzekeringen om de financiële gevolgen van ziekteverzuim op te vangen. Vanaf 2020 komt er een nieuw type verzuimverzekering bij: de MKB verzuim-ontzorgverzekering.

Nieuw product op de verzekeringsmarkt 

De MKB verzuim-ontzorgverzekering gaat vanaf 1 januari 2020 vooral kleine werkgevers ‘ontzorgen’ bij arbeidsongeschiktheid van hun werknemers. De verzekering dekt straks niet alleen het financiële risico bij arbeidsongeschiktheid, maar ondersteunt de werkgever ook bij het re-integratietraject en de administratieve taken en plichten rondom de Wet verbetering poortwachter.

Aandachtspunten bij afsluiten MKB verzuim-ontzorgverzekering

Vooral de grote verzekeraars, in ieder geval Achmea, Aegon, ASR, De Goudse, Sazas en NN, bieden vanaf 1 januari 2020 deze nieuwe verzekering aan. Om na te gaan of de MKB verzuim-ontzorgverzekering geschikt is voor uw organisatie zijn de volgende punten het overwegen waard:

  • Grote organisaties kunnen de kosten van ziekteverzuim onder normale omstandigheden meestal wel dragen. Dit is anders voor kleine organisaties waar één of enkele langdurige ziektegevallen al een zware belasting vormen. Een middenweg is de stop-lossverzekering. Let op: de MKB-ontzorgverzekering kent géén stop-lossoptie.
  • Sommige verzekeraars werken uitsluitend samen met hun eigen arbodienst. Het kan dus voorkomen dat de verzekeraar uw organisatie de keus voor een bepaalde arbodienst oplegt. Uw organisatie doet er dus goed aan om samen met de arbodeskundige te bepalen welke verzekeraar en bijbehorende arbodienst de beste keuze is.
  • Verzekeraars nemen in- en uitlooprisico’s niet zonder meer mee. Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering is het belangrijk om te vragen hoe het zit met werknemers die hun eerste ziektedag vóór de ingangsdatum van de verzekering hebben of werknemers die na afloop nog ziek zijn.
  • Uw organisatie moet werknemers ‘vrij consult’ bij de bedrijfsarts geven, ook als ze zich niet ziek hebben gemeld. Het is van belang dat de verzekeraar dit aanbiedt in zijn pakket.
  • Een eventuele loonsanctie van UWV ‒ het langer doorbetalen van het loon vanwege onvoldoende inzet voor re-integratie ‒ komt voor rekening van de verzekeraar. Voorwaarde is dat uw organisatie de adviezen van de verzekeraar en arbodienst opvolgt.
  • De premie zal per verzekeraar verschillen. De premie is wel altijd gebaseerd op de kosten voor loondoorbetaling én verzuimbegeleiding. Hierdoor kan de premie hoger uitvallen dan de premie die uw organisatie nu betaalt voor een verzuimverzekering. Let ook erop dat in de premievaststelling meerdere varianten mogelijk zijn!