Stressklachten steeds vaker reden van langdurend verzuim

28-11-2019

Iedereen is wel eens ziek. In de meeste gevallen duurt het ziekteverzuim een paar dagen, hooguit enkele weken. Duurt het langer, dan is er vaak meer aan de hand. Meestal zijn psychische klachten dan de boosdoener. Als uw organisatie daar onvoldoende aandacht voor heeft, kan dat op termijn gevolgen hebben, zoals uitval. Het is dus goed om stress en overbelasting op het werk zo veel mogelijk te voorkomen.

Vrouwen ervaren meer stress dan mannen

Uit een recent onderzoek van ArboNed blijkt dat langdurend verzuim (langer dan zes weken) goed is voor ruim driekwart van alle verzuimdagen in Nederland. In 35% van de gevallen zijn psychische klachten de reden van het langdurend verzuim. Een kwart van de oorzaken is stressgerelateerd, zoals (over)spanning en burn-out. Bij vrouwen ligt dit aandeel met 32% fors hoger dan bij mannen, bij wie 20% van het langdurende verzuim stressgerelateerd is. Mannen zijn vaker voor langere tijd uit de running vanwege fysieke klachten.

Jongeren sneller last van stress dan ouderen

Kwetsbare momenten liggen met name aan het begin en aan het eind van de loopbaan, zo blijkt uit recente cijfers. Vooral werknemers in de leeftijdscategorie 25 tot 44 jaar blijken veel last te hebben van stress. Bij deze groep is stress in ongeveer één op de drie gevallen de reden voor langdurend verzuim. Bij werknemers ouder dan 55 jaar is dit aanzienlijk lager. Wel spelen bij oudere werknemers fysieke klachten vaker een rol. Wat verder ook opvalt, is dat hoogopgeleiden vaker het slachtoffer zijn van stress dan laag- of gemiddeld opgeleiden.

Voorkomen is beter dan genezen

Dienstverlener Arbo Unie schetst een sombere toekomst in voor de ontwikkeling van stress en overbelasting. Als het zo doorgaat, zal een kwart van de werkende bevolking slachtoffer worden van stress en overbelasting, met mogelijk uitval als gevolg. Autonomie, werkplezier, uitdaging en betrokkenheid zijn in ieder geval belangrijk om uitval tegen te gaan. Daarnaast helpt ook de vermindering van werkdruk en het regelmatige gesprekken voeren met werknemers om van hun wel en wee op de hoogte te blijven. Bovengenoemde kwetsbare groepen verdienen daarbij extra aandacht.