Aan het werk met laaggeletterden binnen organisaties

17-10-2019

Naar schatting zijn één miljoen werkenden in Nederland laaggeletterd. Door de voortschrijdende digitalisering hebben laaggeletterde werknemers steeds meer moeite om aan te haken en nieuwe vaardigheden te leren. Werkgevers moeten zich dus extra inspannen om ook deze groep werknemers te bereiken.

Laaggeletterdheid is makkelijk te herkennen

Laaggeletterden hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Er zijn verschillende signalen waaraan is te zien dat iemand mogelijk moeite heeft met taal. Als het lezen van veiligheidswaarschuwingen, het invullen van formulieren of het werken met een tablet al een onneembare horde vorm, zegt dat al voldoende.

Handige tools voor een succesvolle aanpak

De werkgever speelt een grote rol bij het stimuleren van werknemers om essentiële basisvaardigheden aan te leren. Dat kan onder meer door:

  • het aanbieden van scholing op maat;
  • het leveren van bijscholing tijdens werktijd leveren;
  • het afzien van toetsen en examens als eindresultaat.

De organisatie van de ‘Week van de alfabetisering’ wijst erop dat ook de overheid meer kan doen. Als voorbeeld noemt zij het aangekondigde beleid voor individuele leerbudgetten bedoeld voor bij- en nascholing (STAP-budget). Mensen die gebruik willen maken van dit budget, moeten het online aanvragen. Dat is een brug te ver voor iemand die moeite heeft met lezen en schrijven, tenzij zijn werkgever deze informatie zelf intern op een laagdrempelige manier deelt. Kijk op weekvandealfabetisering.nl voor handige tools.