Laagopgeleide, allochtone werknemers motiveren voor scholing

05-09-2019

Werkgevers willen gemotiveerde en kundige werknemers in huis hebben, het liefst van diverse achtergronden. Dat maakt (bij)scholing belangrijker dan ooit. Dit geldt niet alleen voor hoogopgeleiden, maar net zo goed voor laagopgeleide en allochtone werknemers.

Laagdrempelig communiceren

Bijna een kwart van de werkgevers bieden geen mogelijkheden voor werknemers om zich te laten bijscholen. Bij werkgevers die wel die mogelijkheid bieden, sluiten de opleidingen en cursussen niet altijd even goed aan bij de wensen van werknemers. Verder speelt mee dat laagopgeleide werknemers vaak geen gebruikmaken van de opleidingsmogelijkheden, omdat ze bijvoorbeeld hun capaciteiten om een opleiding af te kunnen ronden onderschatten. Maar juist bij deze groep is het belangrijk om in dialoog met de werknemers vast te stellen wat er precies leeft aan opleidingswensen. HR kan een laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor deze werknemers.

Scholing om bovenop te komen

 

Het is voor werknemers vaak belangrijk om vooraf duidelijk te hebben wat de scholing hen oplevert, zoals het leveren van kwalitatief beter werk. Ook is het verstandig om inzichtelijk te maken hoe de scholing kan bijdragen aan de ontwikkelingsmogelijkheden van de werknemer binnen de organisatie en eventueel een beter salaris. Als de werknemer bijvoorbeeld de Nederlandse taal niet goed beheerst, is het slim om eerst een taalcursus aan te bieden voordat u een inhoudelijke training aanbiedt. Kortom, door de scholingsvorm af te stemmen op de mogelijkheden van de werknemer, wordt de scholingsdrempel verlaagd.