Regeerakkoord 2017 zet huidige wet- en regelgeving personeel en arbeid op losse schroeven

26-10-2017

Het onlangs gepresenteerde regeerakkoord heeft nogal wat stof doen opwaaien op het gebied van personeel. De komende jaren zullen werkgevers en werknemers rekening moeten houden met een groot aantal plannen. Zo zijn er wijzigingen in onder andere de transitievergoeding, het ontslagrecht en de ketenbepaling aangekondigd.

Belangrijkste personeelsmaatregelen uit het regeerakkoord

Het kabinet heeft in het regeerakkoord veel aandacht geschonken aan de arbeidswet- en regelgeving. Pas als de Tweede en Eerste Kamer de plannen hebben afgehamerd, zijn ze definitief. De precieze ingangsdatum van de maatregelen is dan ook nog niet bekend. Hieronder een overzicht van de meest ingrijpende en opvallende personeelsmaatregelen:

  • Een werknemer heeft weer na drie jaar dienstverband recht op een vast contract in plaats van na twee jaar. Een vierde contract dat binnen drie jaar dienstverband wordt getekend, is automatisch van onbepaalde tijd.
  • Biedt een werkgever bij indiensttreding meteen een vast contract aan, dan mag de proeftijd maximaal vijf maanden duren. Voor tijdelijke contracten die meer dan twee jaar duren, gaat de maximale proeftijd naar drie maanden. Nu mag de proeftijd maximaal nog twee maanden duren.
  • De zogenoemde cumulatiegrond maakt het mogelijk om een werknemer te ontslaan op basis van meerdere ontslaggronden. Nu moet een werkgever één ontslaggrond kiezen. Werknemers kunnen bij ontslag op basis van de cumulatiegrond een extra vergoeding van de rechter meekrijgen.
  • Bij ontslag heeft een werknemer ongeacht de duur van het dienstverband recht op een transitievergoeding. Nu heeft een werknemer daar recht op bij ontslag na twee jaar dienstverband.
  • De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) wordt vervangen door een nieuwe wet. Deze Wet DBA moest de rompslomp rond VAR-verklaringen bij het werken met onder meer zzp’ers verlichten, maar bood onvoldoende soelaas.
  • Vanaf 2019 kunnen werknemers vijf dagen betaald kraamverlof ­– ook wel vaderschapsverlof – opnemen als hun partner bevalt. Vanaf 1 juli 2020 kunnen werknemers maar liefst vijf aanvullende weken kraamverlof opnemen (tegen 70% loon via UWV).
  • De maximale duur van de loondoorbetalingsplicht bij ziekte wordt voor kleine werkgevers teruggebracht van twee naar één jaar. Kleine werkgevers zijn in dit geval organisaties tot 25 werknemers. Na 52 weken wordt het loon van de zieke werknemer maximaal één jaar doorbetaald door UWV.

Zodra bekend is welke plannen definitief doorgang vinden, leest u erover in Cedeo (V)erkent.