Compleet beeld van functioneren met 360 gradenfeedback

11-07-2019

Werknemers werken steeds vaker op afstand, dus buiten het gezichtsveld van hun leidinggevende. Het is dan lastig om hun prestaties te beoordelen en ontwikkeling te monitoren. De leidinggevende kan daardoor ook minder goed een oordeel geven.  Collega’s, projectleiders en klanten zien de werknemer wel dagelijks werken. Het is dan niet gek om de input van deze personen mee te laten wegen bij de beoordeling van de werknemer. Dit past goed binnen het principe van 360 gradenfeedback.

Feedback van de werkomgeving

Bij 360 gradenfeedback beantwoorden personen uit de directe werkomgeving van de werknemer vragen over zijn functioneren. De kracht van deze methode is dat de werknemer het beeld dat hij van zichzelf heeft, vergelijkt met het beeld dat anderen van hem hebben. Door de percepties van meerdere personen te combineren, ontstaat er een minder eenzijdig, en dus completer beeld van de werknemer. De vragen staan op een 360 gradenfeedbackformulier en zijn doorgaans gericht op een aantal competenties. Vragen bij de competentie luisteren zijn bijvoorbeeld:

  • Stimuleert de werknemer de ander om door te gaan met het verhaal door te hummen, knikjes en korte bevestigingen aan hem te geven?
  • Geeft de werknemer los van de inhoud een samenvatting van het gevoel van de ander?
  • Vraagt de werknemer door totdat de boodschap duidelijk is?
  • Structureert de werknemer het gesprek door vragen te stellen en samenvattingen te geven?

De vragen op het formulier zijn niet altijd hetzelfde, maar afgeleid van de competenties die bij de functie van de werknemer horen.

Samen uitkomsten bespreken

Een goed moment om de werknemer een 360 gradenfeedbackformulier te laten gebruiken, is voorafgaand aan het functioneringsgesprek. De leidinggevende en de werknemer bespreken vervolgens samen de uitkomsten. Hieruit kan voortkomen dat de werknemer competenties die hij goed beheerst nog beter kan inzetten. Komen bepaalde competenties juist onvoldoende uit de verf komen, dan maakt de werkgever samen met de werknemer (ontwikkel)afspraken. Op die manier wordt 360 gradenfeedback een vast onderdeel van de functionerings- en beoordelingscyclus.