Loopbaancoach kan helpen bij re-integratie na burn-out

27-06-2019

Spanningsklachten zijn belangrijke oorzaken van ziekteverzuim en die hangen vaak samen met het werk. Spanningsklachten kunnen namelijk psychische klachten veroorzaken. In het ergste geval leiden die klachten tot een burn-out. Voor de organisatie is het een uitdaging om opgebrande werknemers stabiel te laten re-integreren. Een loopbaancoach kan hier onderdeel van zijn.

Verschillende professionals betrekken

Elke werkgever wil voorkomen dat een werknemer langdurig ziek uitvalt. Het is dan belangrijk om goede preventieve maatregelen te nemen, die er ook op gericht zijn om signalen van een hoge werkdruk of stress op te vangen. Een breed palet aan mogelijke interventies maakt dat de werkgever verschillende professionals kan betrekken bij de begeleiding van werknemers die werkdruk of werkstress ervaren, zoals de bedrijfsarts, arbeidsdeskundige, loopbaancoach of stresscounselor. De werkgever zoekt naar de interventie die aansluit op de specifieke behoeften van de werknemer.

Werknemer moet op de juiste plek zitten

Als duidelijk is dat het werk zelf de belangrijkste oorzaak is van psychische klachten, en daarmee samenhangende fysieke klachten, is het zinvol om een loopbaancoach in te schakelen als onderdeel van de re-integratie. Een loopbaancoach helpt mensen na te denken over hun talenten, hun loopbaan en het combineren van werk en privé. Hij bezit brede en actuele kennis van de arbeidsmarkt, waardoor hij voor een werknemer als gids kan fungeren en de werknemer een doelgerichte en afgewogen loopbaanadvies kan geven. De kans op uitval is namelijk kleiner als een werknemer echt op zijn plek zit. Dat kan bij zijn huidige werkgever zijn, eventueel na wat aanpassingen van zijn werkzaamheden, of toch juist bij een heel andere werkgever.